Jarzębina na konfitury i sosy

Jarzębina przed wiekami nazywana była rośliną magiczną, dzisiaj jej kulinarne właściwości są trochę zapomniane. Podpowiadamy jak zrobić konfiturę, sok i sos z jarzębiny.

fot. Nieznane

Czego potrzebujemy, żeby zrobić pyszną konfiturę z jarzębiny?

Zebrane wcześniej owoce musimy zamrozić i zostawić w zamrażalce przynajmniej na 24 godziny – pozwoli to nam pozbyć się charakterystycznej goryczki z owoców.

Mieszamy jarzębinę z cukrem (w proporcji 1 kg cukru na 1 kilogram owoców) i szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień po czym gotujemy jeszcze godzinę.

Następnie studzimy, miksujemy i znowu wkładamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy, aż masa zgęstnieje.

Kiedy uzyskamy zadowalającą konsystencję nakładamy konfiturę do słoiczków i pasteryzujemy. Świetnie nadaje się do mięs, szczególnie dziczyzny.

Kiedy chcemy dodatkowo wzbogacić smak konfitury o aromat jabłek albo gruszek musimy dodać obrane, pokrojone owoce z usuniętymi gniazdami nasiennymi między jednym a drugim gotowaniem. Na kilogram jarzębiny wystarczy pół kilo jabłek lub gruszek.

Dla dodatkowe smaku możemy do konfitury dodać także trochę brandy.

Zobacz też: Jak zrobić przetwory z dyni?

Sos z jarzębiny

Znakomity sos z jarzębiny możemy przygotować w prosty sposób. Potrzebujemy 250 gram owoców jarzębiny w cukrze - oczywiście wcześniej przemrożonych. Wkładamy do naczynia, dolewamy 75 ml nalewki z jarzębiny i 125 ml czerwonego wina. Wszystko razem gotujemy do odparowania wody,  możemy zagęścić odrobiną mąki.

Do przygotowania innej wersji sosu z jarzębiny, który także świetnie się nadaje do różnego rodzaju mięs, możemy użyć jako bazy konfitury.

Powinniśmy 4 łyżki konfitury jarzębinowej wymieszać z łyżką konfitury żurawinowej, dodajemy kieliszek wytrawnego czerwonego wina i trochę soku z pomarańczy.

Polecamy też: Jarzębinówka - nalewka z jarzębiny.

Jarzębinowy sok

Niezwykle zdrowy sok możemy zrobić z jarzębiny oraz czarnego bzu. Najpierw musimy zagotować kilogram jarzębiny zasypany 1,5 kg cukru z pół litrem wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, po czym dodajemy kilogram owoców czarnego bzu i gotujemy dalsze 45 minut. Powstały wywar przecedzamy, sok przelewamy do butelek, pasteryzujemy.

Tak sok zawiera wiele witaminy C i świetnie leczy przeziębienie.

Zobacz także: Jak zrobić przetwory z pigwy?

Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
robert_ka/4 lata temu
no tak, ja rozumiem, że to tak zwykła najzwyklejsza jarzębina na pyszne naleweczki :)
modestep/4 lata temu
ale na te wszystkie konfitury to może być taka zwykła dzika przydrożna jarzębina? bo chyba kupić w warzywniaku się jarzębiny nie da
Nudel/4 lata temu
O, to ci dopiero niespodzianka! Nigdy nie jadłem konfitury z jarzębiny, ale wyobrażam że jej smak świetnie się komponuje ze smakiem dziczyzny i ogólnie mięsiwa :)