POLECAMY

Sekrety jarmużu. Jak go przyrządzać? Jakie są jego właściwości?

Jarmuż zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne. Jak go przyrządzać?

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
Sekrety jarmużu. Jak go przyrządzać? Jakie są jego właściwości? fot. Fotolia

Jarmuż jest odmianą kapusty, dawniej wykorzystywaną wyłącznie jako roślina ozdobna. Jak przyrządzić jarmuż? Najczęściej stosowane pomysły na potrawy z jarmużu to: chipsy z jarmużu, sałatka z jarmużu, zupa z jarmużu, koktajl z jarmużu, pesto z jarmużu, a także makaron z jarmużem. Zielone warzywo jest uważane za skarbnicę przeciwutleniaczy, ma też właściwości przeciwzapalne, zawiera w sobie dużo żelaza. Jak wygląda uprawa jarmużu? Roślina jest odporna na szkodniki, preferuje też chłodniejszy klimat.

Chipsy z jarmużu: przepis

Jak zrobić chipsy z jarmużu? Oto składniki:

  • 100 g jarmużu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz,
  • sól.

Jarmuż umyj i obetnij łodyżki. Listki porwij na małe kawałki. Jarmuż dopraw pieprzem i solą, polej oliwą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią chipsy. Piecz przez 10 minut. Chipsy z jarmużu możesz serwować z dipem, a jeśli lubisz dopraw je większą ilością przypraw - np. curry lub słodką papryką.

Sałatka z jarmużu: przepis

Jak zrobić sałatkę z jarmużu? Oto składniki:

  • 300 g jarmużu,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/3 szklanki pestek dyni,
  • cebula,
  • pieprz,
  • sól.

Jarmuż umyj, pozbaw łodyg, a listki porwij na kawałki. Posyp je solą. Paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę, jajka na ćwiartki. Cebulę posiekaj w piórka, a łodygę selera w paseczki. W misce umieść: jarmuż, ogórka, paprykę, cebulę, seler, jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę, a także pestki. Sałatkę z jarmużem dopraw pieprzem, a w razie potrzeby również dodatkowo solą.

Zupa z jarmużu: przepis

Jak zrobić zupę z jarmużu? Oto składniki:

  • 300 g jarmużu,
  • 1/2 selera,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • litr bulionu,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • 4 łyżki śmietany.

Seler, marchewkę i ziemniaki umyj, obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj marchewkę, cebulę, ziemniaki i seler. Jarmuż umyj, pozbaw łodyg. Listki porwij na kawałki i dodaj do zupy. Gotuj zupę z jarmużu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę zapraw - śmietanę wymieszaj z mąką i posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj do zupy. Wymieszaj. Dopraw danie pieprzem, solą, a także ziołami prowansalskimi. Zagotuj raz jeszcze.

Jarmuż: uprawa

Chciałabyś uprawiać jarmuż w swoim warzywniaku? Doskonała decyzja - ta roślina nie jest zbyt wymagająca! Nie lubi tylko gleb piaszczystych i podmokłych. Źle znosi nadmiar wody. Co ważne, jarmużowi niestraszne są chłody. Potrafi przetrwać przymrozki, rzadko dotykają go też inwazje szkodników. Nasiona jarmużu najlepiej wysiewać w czerwcu lub lipcu, ponieważ zbiory odbywają się przez całą jesień i większą część zimy.

Jarmuż: właściwości

Jakie są właściwości jarmużu? Jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, słynie też z działań przeciwzapalnych. Zawiera dużo żelaza, błonnika, a także witaminy C. Sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz znajdujący się w jarmużu, ma właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest też świetnym źródłem beta-karotenu oraz witaminy K.

Zobacz więcej porad kulinarnych redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)