Jarmuż jest odmianą kapusty, dawniej wykorzystywaną wyłącznie jako roślina ozdobna. Jak przyrządzić jarmuż? Najczęściej stosowane pomysły na potrawy z jarmużu to: chipsy z jarmużu, sałatka z jarmużu, zupa z jarmużu, koktajl z jarmużu, pesto z jarmużu, a także makaron z jarmużem. Zielone warzywo jest uważane za skarbnicę przeciwutleniaczy, ma też właściwości przeciwzapalne, zawiera w sobie dużo żelaza. Jak wygląda uprawa jarmużu? Roślina jest odporna na szkodniki, preferuje też chłodniejszy klimat.
Chipsy z jarmużu: przepis
Jak zrobić chipsy z jarmużu? Oto składniki:
- 100 g jarmużu,
- 2 łyżki oliwy,
- pieprz,
- sól.
Jarmuż umyj i obetnij łodyżki. Listki porwij na małe kawałki. Jarmuż dopraw pieprzem i solą, polej oliwą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią chipsy. Piecz przez 10 minut. Chipsy z jarmużu możesz serwować z dipem, a jeśli lubisz dopraw je większą ilością przypraw - np. curry lub słodką papryką.
Sałatka z jarmużu: przepis
Jak zrobić sałatkę z jarmużu? Oto składniki:
- 300 g jarmużu,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 ogórek,
- 1 papryka czerwona,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/3 szklanki pestek dyni,
- cebula,
- pieprz,
- sól.
Jarmuż umyj, pozbaw łodyg, a listki porwij na kawałki. Posyp je solą. Paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę, jajka na ćwiartki. Cebulę posiekaj w piórka, a łodygę selera w paseczki. W misce umieść: jarmuż, ogórka, paprykę, cebulę, seler, jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę, a także pestki. Sałatkę z jarmużem dopraw pieprzem, a w razie potrzeby również dodatkowo solą.
Zupa z jarmużu: przepis
Jak zrobić zupę z jarmużu? Oto składniki:
- 300 g jarmużu,
- 1/2 selera,
- 300 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- litr bulionu,
- łyżeczka mąki pszennej,
- ząbek czosnku,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- 4 łyżki śmietany.
Seler, marchewkę i ziemniaki umyj, obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj marchewkę, cebulę, ziemniaki i seler. Jarmuż umyj, pozbaw łodyg. Listki porwij na kawałki i dodaj do zupy. Gotuj zupę z jarmużu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę zapraw - śmietanę wymieszaj z mąką i posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj do zupy. Wymieszaj. Dopraw danie pieprzem, solą, a także ziołami prowansalskimi. Zagotuj raz jeszcze.
Jarmuż: uprawa
Chciałabyś uprawiać jarmuż w swoim warzywniaku? Doskonała decyzja - ta roślina nie jest zbyt wymagająca! Nie lubi tylko gleb piaszczystych i podmokłych. Źle znosi nadmiar wody. Co ważne, jarmużowi niestraszne są chłody. Potrafi przetrwać przymrozki, rzadko dotykają go też inwazje szkodników. Nasiona jarmużu najlepiej wysiewać w czerwcu lub lipcu, ponieważ zbiory odbywają się przez całą jesień i większą część zimy.
Jarmuż: właściwości
Jakie są właściwości jarmużu? Jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, słynie też z działań przeciwzapalnych. Zawiera dużo żelaza, błonnika, a także witaminy C. Sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz znajdujący się w jarmużu, ma właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest też świetnym źródłem beta-karotenu oraz witaminy K.
Zobacz więcej porad kulinarnych redakcji Polki.pl