POLECAMY

Janusz Palikot poleca: Tartaletki pod pierzynką z grzybów

„Rydze smażone na maśle i gęsto posypane solą, surowe, cienko krojone prawdziwki polane oliwą z odrobiną czerwonego pieprzu czy tartaletki z pierzynką z grzybów – to naprawdę nokautujące smaki”, mówi polityk.
Janusz Palikot poleca: Tartaletki pod pierzynką z grzybów fot. ONS
Składniki:
Ciasto:

- ok. 10 dag masła (najlepiej niesolonego)
- 1,5 szklanki mąki
- 6 łyżek zimnej wody
- sól;

Farsz grzybowy:
- oliwa
- 1 mała cebula
- 40 dag borowików
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki;

Farsz jajeczny:
- 10 dag minigrzanek
- 5 jajek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto: masło posiekaj z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj wodę, szczyptę soli i wyrabiaj rękoma. Zagniataj, aż składniki połączą się w jednolitą masę, a na koniec ulep kulę. Następnie zawiń ją w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj i wyklej nim foremki. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.

2. Zrób farsz grzybowy: na oliwę wrzuć posiekaną cebulkę. Zeszklij i dodaj pokrojone w plasterki grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dolej śmietanę i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

3. Przygotuj farsz jajeczny: na patelni podgrzej grzanki. Następnie zalej je roztrzepanymi jajkami. Dopraw do smaku i usmaż jak jajecznicę.

4. Do ciepłych tartaletek nakładaj kolejno gorący farsz jajeczny i grzybowy.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)