Jakie przetwory można zrobić z pomidorów?

Pomidory to bardzo smaczne warzywo, świetnie smakuje na świeżo, pod koniec sezonu jednak robię sporo przetworów z tych warzyw, smakują równie dobrze.

Kiszenie pomidorów – dojrzałe i jędrne pomidory najpierw dokładnie myję i układam dokładnie, blisko siebie w kamionkowym garnku, zalewam chłodną zalewą (na 10 litrów wody 70 dag soli w zalewie), obciążam pomidory ciężkim talerzem, żeby nie wypływały. Po zakończeniu fermentacji trzeba pomidory zabezpieczyć przed tlenem i działaniem pleśni – w tym celu zalewam powierzchnię olejem.

Przecier domowy z pomidorów, nie zagęszczony – to chyba najłatwiejsze ze wszystkiego, dojrzałe pomidory pokrojone w ćwiartki rozgotowuję w garnku z małą ilością wody, bez soli. Przecieram przez bardzo drobne sito, tak, aby pozbyć się skórek i pestek, delikatnie solę i jeszcze raz gotuję, potem wlewam przecier do wyprażonych słoików i pasteryzuję ok. 15 minut - świetny jako napój, lub dodatek do zupy pomidorowej.

Suszone pomidory – polecam wszystkim, sam proces suszenia jest bardzo łatwy, Najlepiej wybierać mięsiste, podłużne pomidory, przekrajać je na pół i wystawić na słońce. Suszenie trwa ok. 5 dni, ale efekty są super. Zasuszone pomidory przyprawiam solą i pieprzem i zalewam gorącą oliwą w słoiczkach. Niektóre słoiczki robię z oregano i bazylią – pomidory mają wtedy specyficzny aromat. Zachęcam zresztą do eksperymentowania z przyprawami.

Polecamy również: Jak suszyć warzywa?

Jak szybko usunąć skórkę z pomidora - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~milka235/3 lata temu
ja wiem ale nie powiem
~ds/3 lata temu
fds
~aniaxd/3 lata temu
zrobić coś z pomidorów to łatwiznaXD