Jaki alkohol podawać do deserów?

Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć picie alkoholu
Jeśli decydujemy się na podawanie alkoholu do deserów, nie serwujmy czerwonego wina, które piliśmy do obiadu.
/ 29.09.2010 11:16
Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć picie alkoholu

Do deserów podajemy likiery, słodkie wódki lub słodkie wina. Alkohol powinien w tym przypadku uzupełniać słodycz deseru, stanowić pewnego rodzaju dopełnienie. Dlatego lepiej nic nie polewać, niż napełnić kieliszki gości pierwszym, lepszym słodkim alkoholem, który lubimy pić.

Jeśli podczas przygotowania desery użyliśmy jako składnika cytrusów, można podać wszelkiego rodzaju nalewy i wódki cytrusowe (cytrynówka, limoncello, pomarańczówka etc.). Jeśli podajemy klasyczną szarlotkę, warto pomyśleć o krupniku lub wódce cynamonowej albo rodzynkowej. 

Zobacz także: Jak podawać potrawy na talerzu?

Białe, lekkie, słodkie i półsłodkie wina podawajmy raczej do lekkich, letnich deserów – sorbetów, lodów, deserów owocowych, bitej śmietany.

Ciężkie, słodkie, czerwone wina można pić np. jako dodatek do pierników i korzennych ciasteczek. 

Polecamy: Jak serwować owoce?