Polentę można kupić w działach z tzw. kuchniami świata. Ale wystarczy też, że dysponujemy kaszą kukurydzianą (jest trochę drobniejsza niż polenta, ale również nieźle smakuje). Ugotujmy ją wyjątkowo nie na mleku, a na osolonym bulionie – w proporcji 2:1 (bulion:kasza). Gdy jest gotowa, wyciśnijmy 2-3 ząbki czosnku, zmieszajmy, a następnie wylejmy kukurydzianą masę do posmarowanego masłem, ceramicznego naczynia. Teraz poczekajmy chwilę, aż masa ostygnie. Przykryjmy ją folią spożywczą, aby nie zrobił się na wierzchu nieprzyjemny kożuch.
Gdy kasza się zestali i ostygnie, należy zetrzeć na nią grubą warstwę parmezanu i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Do czasu, aż parmezan się zrumieni. Tak przygotowaną polentę podajemy na ciepło do mięsa i zielonej sałaty.
Polenta doskonale sprawdza się w towarzystwie sosów (np. pomidorowego).
Można ją również grillować.
Zobacz także: Polenta - jak przygotować i z czym podawać?