Jak zrobić własne masło z gotowej śmietany

Jeśli lubisz domowe wyroby, nic nie będzie tak świetnie smakowało jak własny chleb z ręcznie robionym masłem. Zadbaj tylko o dobrą śmietanę, jest ona podstawowym składnikiem domowego masła.

fot. Nieznane

Smak masła zależy w głównej mierze od użytej śmietany. Podpowiadamy, jak zrobić masło z gotowej śmietany, kupionej w sklepie.

Koniecznie musi być ona 30% i mocno schłodzona. Większość produktów, jakie znajdziemy na półkach sklepowych, da nam blade masło, warto więc, aby śmietana była jak najbardziej tłusta.

Schłodzoną, nieco posoloną śmietanę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu – najpierw zrobi się bita śmietana, a następnie zaczną pojawiać się niewielkie grudki – zaczątki masła. Całość ubijamy do momentu, gdy wytrącony z płynu tłuszcz (pojawi się maślanka, którą można wykorzystać potem do żurku lub chleba), nie połączy się z innymi kawałkami w 3-4 duże grudy.

Drewnianą łyżką łączymy masło w całość, a następnie przekładamy je do zimnej wody, ugniatając dalej łyżką - trochę tak, jakby się ugniatało plastelinę. Ta czynność służy wypłukaniu resztek maślanki z masła, zaś zimna woda powoduje, że się ono nie rozpuszcza. Gdy woda zmętnieje, zmieniamy ją, powtarzając całą procedurę od początku. W zależności od wielkości osełki, 2-4 razy.

Zobacz także: Sposób na miękkie i zgrabne gołąbki

Jak wybrać toster i opiekacz?
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~Dorota Dardzińska/3 lata temu
moim zdamiem to masło jest bardzo dobre dzienki mnie!!:p
~Dorota Dardzińska/3 lata temu
moim zdamiem to masło jest bardzo dobre dzienki mnie!!:p
~zyga1957/5 lat temu
Czy ktos moze podpowiedziec jak takie maslo mozna zabezpieczyc przed psuciem sie. Mam krowe i czesto robimy taki smakolyk /zalujcie, ktorzy nie sprobowaliscie jeszcze/.Proponuje kontakt w sprawie wypoczynku u mnie z takimi smakolykami/maslo, serki,mleko prosto od krowy/ " RANCZO ZYGMUNTOWKA" 34-120 Andrychow Sulkowice ul Turystyczna 77