POLECAMY

Jak zrobić sorbet?

Podpowiadamy, jak zrobić sorbet, jako że jest to wspaniały, chłodzący i lekki deser. Sprawdzi się nie tylko w lecie, lecz także w chłodniejsze dni. Na przykład po sycącym, dużym obiedzie.

Jak zrobić sorbet?

Sorbety składają się z soków owocowych, miąższu owocowego, wody, cukru i ewentualnie przypraw bądź ziół.

Generalna zasada robienia sorbetów jest następująca: robimy syrop cukrowy na wodzie. Następnie dolewamy do niego sok z owoców lub owocowy, rozdrobniony miąższ, przyprawy, zioła (jeśli wymaga tego przepis), a następnie wkładamy ostudzoną masę do lodówki. Masę należy mieszać co 15 minut, aby równo tężała, a drobinki lodu dokładnie rozkładały się na całej powierzchni.

Sorbet chłodzi się ok. 3 godzin. Najładniej wygląda, gdy będziemy nakładać go specjalną łyżką do lodów. Ale jeśli nie mamy jej w domu – nawiążmy do włoskiej tradycji i nakładajmy sorbety łopatką lub zwykłą łyżką.

Pewnym sposobem robienia sorbetów na skróty jest miksowanie w blenderze mrożonych owoców. Trzeba wówczas użyć specjalnych nożyków do lodu. Powstała w ten sposób masa będzie ciągnista, ale płynna. Dlatego dobrze jest wstawić ją do zamrażalki jeszcze na 15-20 minut, w międzyczasie mieszając jeden lub dwa razy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ja do tak przygotowanych owoców nie dodaję nigdy cukru – lubię ich naturalny smak. Ale jeśli kochasz słodkie sorbety – używaj cukru pudru. Będzie wygodniej.

Zobacz także: Jak ochłodzić się deserem?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (13)
/rok temu
Te lody są bardzo dobre.
/rok temu
Zrub przepis na sorbet z mango
/rok temu
Truskawki
POKAŻ KOMENTARZE (10)