Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?

Aby upiec idealne ciasto drożdżowe lub przepyszną pizzę, należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • łyżka cukru
Jak wybrać sokowirówkę?
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże i wsyp je do małego garnuszka lub miseczki.
Oczywiście, jeśli w przepisie na ciasto drożdżowe, które chcesz przygotować, masz podaną większą ilość drożdży, użyj ich więcej również do rozczynu.
2. Do drożdży wsyp cukier.
3. Zalej je mlekiem - pamiętaj, że nie może być ani zbyt zimne (wtedy drożdże nie będą się rozmnażać), ani zbyt gorące (wysoka temperatura zabija drożdże).
Jeżeli w przepisie na ciasto, który chcesz wykonać, nie ma mleka, użyj zamiast niego ciepłej, przegotowanej wody.
4. Mieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
5. Dodaj mąkę i wymieszaj ponownie. Postaraj się, aby w rozczynie nie było żadnych grudek.
6. Przykryj garnuszek czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-40 minut. W międzyczasie skontroluj stan drożdży.
7. Pamiętaj, aby składniki użyte do rozczynu odjąć od ilości składników przepisu na wybrane ciasto.
Np. jeśli we właściwym przepisie powinnaś użyć szklanki mleka, wlej 3/4, ponieważ 1/4 szklanki użyłaś już do rozczynu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sedra/3 lata temu
przydatne informacje, wlasnie robie ciasto drozdzowe i zastanawialam sie jak zrobić rozczyn z drożdży