POLECAMY

Jak zrobić pyszne, domowe kotlety mielone?

Wieczny, bo smaczny, zestaw obiadowy – ziemniaki, kotlety mielone i buraczki ćwikłowe. Wiem, że to banał. Ale skoro największe prawdy są banalne, to czy tego samego nie można powiedzieć o najlepszych obiadach?

A dobry kotlet mielony trzeba jeszcze umieć usmażyć. I o tym opowiemy w tym artykule.

Po pierwsze
Kiedy już kotlety są uformowane, zastanów się, zanim zaczniesz je obtaczać w bułce tartej lub mące. Obie wchłaniają bardzo dużo tłuszczu, a przecież kotlety smakują dobrze również bez panierki. Możesz też alternatywnie użyć siekanych orzechów lub siemienia lnianego.

Po drugie
Jeśli jednak wolisz bułkę tartą, obtocz w niej mielone kotlety i nie używaj jajek. Kotlety są wilgotne i bułka dobrze do nich przylgnie.

Po trzecie
Wlej olej rzepakowy na patelnię i porządnie go rozgrzej. Natomiast, gdy włożysz już mielone, nie smaż ich na zbyt dużym ogniu – bułka tarta szybko się przypali, a środek będzie surowy.

Po czwarte
Nie przykrywaj kotletów mielonych pokrywką – będą co prawda smaczne, ale nie smażone, a duszone.

Po piąte
Jeśli nie użyjesz panierki, zawsze możesz z kotletów mielonych zrobić nieco większe pulpety – wystarczy dodać sos pomidorowy. Wówczas mięso dusimy.

Zobacz także: Kotlety mielone z grzybów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
Pychaaa...
/5 lat temu
Kotlety mielone zawsze robię w panierce, ale żeby się nie przypalały odwracam je często, odwracając łopatkami zawsze mi się rozpadały, mam teraz fajny FORKY i smażenie z nim jest przyjemniejsze