Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce, to bardzo ciekawie wyglądająca wersja jajka na miękko, często serwowane na wykwintne śniadanie.
/ 04.07.2018 12:27

Jajko po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce, to bardzo ciekawie wyglądająca wersja jajka na miękko, często serwowane na wykwintne śniadanie.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jest to jajko gotowane bez skorupki w wodzie, do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne. Do wody dodaje się ocet, masło lub inne przyprawy.

Sposób przyrządzenia jajka w koszulce wcale nie jest taki trudny, jakby mogło się wydawać. Wystarczy odrobina wprawy.

Jajka w koszulce

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 l wody
  • łyżka octu

Sposób przygotowania:

Do garnka z woda dodać ocet, zagotować. Gdy woda będzie wrzała jajko wbić do małej miseczki i z niskiej odległości wlać jajko do wody. Gotować ok 2 – 3 minut aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Gotowe jajko wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Dopełnieniem jajka po benedyktyńsku jest grzanka z serem i szynką oraz sos holenderski na bazie masła i żółtek.

Sos holenderski

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g klarowanego masła
  • 3 łyżki wody
  • łyżka octu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnuszku, Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę. Do miski wrzucamy żółtka, wodę, ocet sok z cytryny, sól, pieprz i ubijamy na parze. Gdy żółtka będą przypominać krem, wlewamy do nich cienkim strumieniem masło. Sos powinien być gęsty, o konsystencji majonezu.

Jajko po benedyktyńsku

Chleb tostowy opiekamy w tosterze. Na toście układamy szynkę, ser, jajko w koszulce i polewamy holenderskim sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA