Do przygotowania domowego kefiru potrzebne ci będzie tylko mleko (najlepiej 2%), ok 200 ml gotowego kefiru ze sklepu, koniecznie świeżego, ponieważ zawarte w nim bakterie będą odpowiedzialne za fermentację mleka.
Wiele osób pozostaje w błędzie myśląc, że wypukłe wieczko opakowań, w których przechowywany jest w sklepie kefir to oznaka, że jest zepsuty lub przeterminowany. Wręcz przeciwnie – to dowód na to, że jest świeży.
Zobacz także: Czy kefir jest zdrowy?
Jak przygotować domowy kefir?
Zrobienie domowego kefiru jest niezwykle proste. Jeden litr mleka gotujemy w garnku, uważając przy tym, by nie wykipiało. Po zagotowaniu odstawiamy i czekamy aż ostygnie do temperatury ok 37 stopni C. Następnie przelewamy mleko do ceramicznego garnka i dodajemy ok 200 ml kupionego wcześniej kefiru. Przykrywamy miksturę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po upływie tego czasu kefir będzie gotowy.
Pamiętaj o tym, by zostawić odrobinę kefiru, ponieważ będzie on bazą do przygotowania go następnym razem.
Zobacz także: Mleko kontra jogurt, kefir i maślanka - co najlepiej wybrać?