Jak zrobić domowe przyprawy - 3 pomysły

jak zrobić domowe przyprawy, przepisy na domowe przyprawy, jak zrobić przyprawy samodzielnie fot. Fotolia
Cajun, chermoula i curry - przygotuj je samodzielnie!
Weronika Kwaśniak / 04.11.2014 13:41
jak zrobić domowe przyprawy, przepisy na domowe przyprawy, jak zrobić przyprawy samodzielnie fot. Fotolia

Czy wiesz, że wcale nie musisz kupować gotowych przypraw? Możesz z łatwością przygotować je samodzielnie! Jak? Poznaj nasze pomysły na to, jak zrobić domowe przyprawy!

1. Curry

Najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Uwielbiamy ją za charakterystyczny smak i aromat! Nadaje się do warzyw, serów, mięsa i ryb. Jak ją przygotować? Bardzo prosto! Utrzyj razem:
  • 2 łyżki ziaren kolendry,
  • łyżkę kminu,
  • 3/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczkę mielonej kurkumy,
  • 4 nasiona kardamonu,
  • 4 goździki,
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki.

2. Chermoula

Czym jest chermoula? To ostra markańska pasta, idealna do warzyw i ryb! Jak ją przygotować?
  1. Rozgnieć w moździerzu 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli.
  2. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne.
  3. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny.

3. Cajun

To mieszanka przyprawowa pochodząca z południa USA. Nadaje niepowtarzalny aromat np. kurczakowi, rybom, wieprzowinie i wołowinie. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków. Jak ją przyrządzić? Wystarczy zmielić razem:
  • 2 łyżki ziaren białego pieprzu,
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżkę tymianku,
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • łyżeczkę ziaren gorczycy,
  • łyżkę granulowanego czosnku,
  • 2 łyżki pieprzu Cayenne.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA