Czy wiesz, że wcale nie musisz kupować gotowych przypraw? Możesz z łatwością przygotować je samodzielnie! Jak? Poznaj nasze pomysły na to, jak zrobić domowe przyprawy!
1. Curry
Najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Uwielbiamy ją za charakterystyczny smak i aromat! Nadaje się do warzyw, serów, mięsa i ryb. Jak ją przygotować? Bardzo prosto! Utrzyj razem:- 2 łyżki ziaren kolendry,
- łyżkę kminu,
- 3/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
- łyżeczkę mielonej kurkumy,
- 4 nasiona kardamonu,
- 4 goździki,
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki.
2. Chermoula
Czym jest chermoula? To ostra markańska pasta, idealna do warzyw i ryb! Jak ją przygotować?- Rozgnieć w moździerzu 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli.
- 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne.
- Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny.
3. Cajun
To mieszanka przyprawowa pochodząca z południa USA. Nadaje niepowtarzalny aromat np. kurczakowi, rybom, wieprzowinie i wołowinie. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków. Jak ją przyrządzić? Wystarczy zmielić razem:- 2 łyżki ziaren białego pieprzu,
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
- łyżkę tymianku,
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- łyżeczkę ziaren gorczycy,
- łyżkę granulowanego czosnku,
- 2 łyżki pieprzu Cayenne.
Zobacz porady kulinarne:
Jak uratować potrawę - 10 trików
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory