POLECAMY

Jak zrobić ciasto na faworki? Sprawdzony przepis na faworki!

Faworki, zwane w niektórych regionach Polski chrustami, to słodkie i kruche ciastka smażone na oleju w czasie karnawału. Zobacz przepis na faworki!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
Jak zrobić ciasto na faworki? Sprawdzony przepis na faworki! fot. Fotolia

Faworki w niektórych regionach Polski są nazywane również chrustami. Obsypane lekkim cukrem-pudrem mogą być przysmakiem podczas zimowych wieczorów. Sekretem idealnego ciasta na faworki jest porządne napowietrzenie masy - np. poprzez jej uderzanie. Dzięki temu ciastka będą jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Sprawdź nasz przepis na faworki!

Przepis na faworki: składniki

  • 250 g mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru pudru,
  • łyżeczka octu.

Przepisy na Tłusty Czwartek: 29 pomysłów

Jak przygotować ciasto na faworki?

Tajemnica kruchego ciasta na faworki tkwi w jego starannym wyrobieniu oraz - wybiciu. Po połączeniu wszystkich składników, czyli - przesianej mąki (ok. 250 g), jajka, dwóch żółtek, łyżeczki octu oraz cukru pudru (ok. 20 g) - ciasto należy energicznie ubijać wałkiem aż do momentu, kiedy pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.

Kolejną ważną sprawą jest rozwałkowanie ciasta na faworki. Warto robić to partiami po to, aby zbyt szybko nie wyschło. Pozostałą część ciasta można wówczas pozostawić pod przykryciem z lekkiej bawełnianej ściereczki.

Jak formować faworki?

Formowanie faworków to dziecinnie prosty zabieg. Aby to zrobić należy rozwałkować przygotowane wcześniej ciasto na grubość 2-3 mm. Tak cienki placek w następnej kolejności kroimy w paski o szerokości ok. 5 cm i długości 15 cm.
Na środku każdego paska wykrajamy dziurkę i przekładamy przez nią jeden koniec faworka.

Przepis na faworki: smażenie faworków

Najpierw rozgrzewamy olej z dwoma łyżkami spirytusu. Dzięki dodatkowi alkoholu, ciastka mniej będą wchłaniać w siebie tłuszcz. Faworki smażymy w płaskim naczyniu z dwóch stron na złocisty kolor (aby sprawdzić, czy olej nadaje się do smażenia, warto wcześniej wrzucić plasterek ziemniaka. Gdy zacznie się rumienić, olej jest idealnie rozgrzany). Po usmażeniu odsączamy faworki z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Układamy faworki na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem (najlepiej przez sitko z małymi oczkami).

Zobacz więcej sprawdzonych porad kulinarnych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 miesięcy temu
przepis na faworki zawsze się przyda, każdej pani domu:)
/4 lata temu
ciasto na faworki bardzo łatwo wyrobić jak również zrobić faworki