Jak zrobić chrupiące skwarki?

Najpierw spróbujmy może rozwiązać pewien mały problem – jak powinno się mówić: skwarek czy skwarka? Otóż obie formy są poprawne, o czym informuje nas słownik języka polskiego. Ale nie wspomina już o tym, jak sprawić by i skwarek, i skwarka zawsze były chrupiące? Te informacje znajdziesz za to w naszym artykule.

Jak zrobić chrupiące skwarki?

Skwarek używamy np. do pierogów, kapusty, jako dodatek do żurku (należy dodawać tuż przed podaniem, na talerz, inaczej zrobią się gumowate), a nawet do zielonej sałaty z jajkiem na twardo. Skwarki robimy ze słoniny, ale także z tłustego boczki. Wystarczy słoninę lub boczek pokroić w dużą kostkę i wrzucić na patelnię. Nie trzeba wylewać na nią żadnego tłuszczu, ponieważ tłuszcz ze słoniny czy boczki szybko się wytopi.

Polecamy: Kochane pierogi!

Aby skwarki były chrupiące – nie mieszajmy ich (podczas mieszania uwalnia się woda, i skwarki będą gumowate). Gdy tłuszcz już się znacząco wytopi, wystarczy nieco potrząsnąć patelnią, a skwarki zmienią układ i zaczną się rumienić z innej strony.

Skwarki powinno się smażyć na średnim ogniu (duży przypala, mały nie utrzymuje wysokiej temperatury).Im dłużej wytapiamy tłuszcz, tym skwarki robią się mniejsze, bardziej złociste i chrupkie. Ale takie obsmażone z zewnątrz, zaś w środku mięciutkie też są pyszne. Skwarki z boczku wymagają krótszego czasu obróbki (żeby mięso w nich zawarte się nie przypaliło).

Pamiętajmy – tłuszcz wytopiony ze skwarków jest bardzo gorący. Jeśli chcemy go wylać – poczekajmy aż zrobi się przynajmniej letni, inaczej nasz np. odpływ w zlewie i rury utracą na tym. Skwarki wybieramy z patelni łyżką cedzakową.

Zobacz także: Ciasto na pierogi

Puree z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/rok temu
zrobilem tak jak polecalicie i wyszly dobre. dziekuje za pomoc
/2 lata temu
no pyszne prawda.Apetyczne.Smacznego!!!
/4 lata temu
ja polecam, skwarki wyszły chrupiące, anie jak do tej pory - albo gumiaste, albo przesuszone
POKAŻ KOMENTARZE (2)