Jak zrobić idealną bitą śmietanę?

Bita śmietana powinna być puszysta, delikatna w smaku i rozpływać się w ustach. Jak uzyskać taki ideał – przeczytaj nasze podpowiedzi.

fot. STOCKFOOD/FREE

Kluczem do sukcesu jest kupno odpowiedniej śmietanki. Śmietanki, nie śmietany, bo powinna być słodka, a nie ukwaszona!Może być gęsta lub rzadka. Odpowiedniej konsystencji nabierze i tak w czasie ubijania.

Ważne jest natomiast, by miała dużą zawartość tłuszczu – najlepiej 36 proc. Ubijanie 30-proc. śmietanki nie zawsze wychodzi.

 

mikser ręczny Bosch ErgoMixx MFQ36400

Lekką ręką przygotowuj pyszne ciasta i kremy! Już teraz sprawdź ofertę mikserów ręcznych marki Bosch już od 49,99 PLN

 

Jak zrobić bitą śmietanę - krok po kroku:

 

 

  1. Śmietankę, a także potrzebne do ubijania miskę i trzepaczkę dobrze schłodź.
  2. Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Wtedy dodaj cukier puder: 1 łyżkę na 200 ml śmietanki. Możesz też wsypać trochę cukru wanilinowego. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je.
  3. Nie przesadzaj z długością ubijania. Jeśli chcesz zrobić idealną bitą śmietanę, to gdy otrzymasz pożądaną konsystencję, zakończ pracę. Inaczej w deserze zaczną tworzyć się grudki tłuszczu.
  4. Jeśli chcesz użyć bitej śmietany np. do przekładania tortu, możesz ją utrwalić żelatyną. Do 200 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach wody. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
  5. Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. A ponieważ łatwo pochłania obce zapachy, najlepiej trzymaj ją w zamkniętym słoiku.

Jeśli chcesz nadać bitej śmietanie wyraźny smak, możesz do niej dodać:

  • czekoladę w proszku – łyżkę na 250 ml; będzie pasowała do deserów z wiśniami i malinami.
  • kawę rozpuszczalną – łyżeczkę na 250 ml śmietanki; harmonizuje z cytrusami.
  • alkohol – najlepiej łyżkę aromatycznego rumu lub wiśniówki; do przełożenia tortu.
  • skórkę otartą z cytryny – np. do deserów z bananem, jagodami.

Na podstawie artykułu z "Przyjaciółki"


Ciasta i desery z bitą śmietaną:

Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
eeeeeeeeeee/rok temu
słuchajcie a jak zrobić bitą śmietanę do gofra, jakoś tak samo?
Lalunia/2 lata temu
Bardzo dobrze mi wysza przyda mi się do ciastek
lola/2 lata temu
fefula♥ pychota
POKAŻ KOMENTARZE (9)