POLECAMY

Jak zmienia się smak cebuli

Jako dziecko nie cierpiałam surowej cebuli. Ludzie jedzący kanapki z płatami cebuli byli dla mnie równie dziwaczni , co jeżozwierz w cyrku. A dzisiaj nie wyobrażam sobie lata bez kanapki z domowego chleba ze świeżym masłem, soczystym pomidorem i drobno posiekaną cebulką.

Jak zmienia się smak cebuli

Cebula jest warzywem o bardzo niezwykłych właściwościach – jest bardzo zdrowa i w zależności od sposobu podania, może smakować na kilka różnych sposobów.
Surowa zawiera naturale, silnie aromatyczne olejki, które mogą wywoływać takie reakcje, jak te moje z dzieciństwa. Z drugiej strony, niektóre sałatki bez cebuli są jak kobieta bez szpilek – można się obyć, ale… coś się z życia traci.

Okiełznać ostry smak

Aby surowa cebula nie była zbyt ostra, należy ją obficie skropić sokiem z cytryny i odczekać 30 minut. Warzywo szybko zostawi swoje ostre jady w soku cytrynowym, a ty będziesz mogła dodać do sałatki lub śledzia tyle cebulki, ile zechcesz. Tylko odcedź cebulę przed podaniem! Możesz też złagodzić cebulę, blanszując ją.

Zobacz także: Sałatki dietetyczne

Metamorfozy na patelni

Pod wpływem ciepła, cebula traci swoją ostrość, dlatego najbardziej neutralna jest w wersji zeszklonej, czyli gdy nieco zmięknie, ale jeszcze nie jest rumiana. Dalsze smażenie sprawia, że nabiera nowych smaków, gdyż karmelizuje się w niej skrobia.

Przyrządzając smażoną cebulkę warto zresztą ją nieco posłodzić – ten zabieg pogłębi smak. I jeszcze jedno – jeśli chcemy użyć smażonej cebulki jako podstawowego składnika dania lub do ozdoby (np. ziemniaków czy pierogów), używajmy masła.

Nic nie podkreśla tak smaku tego warzywa jak świeże, śmietankowe masło.

I ostatnia metamorfoza - od smażonej cebuli do cebulki duszonej. Genialnie podkreślimy jej smak, wlewając na patelnię nieco białego wina zamiast bulionu lub… octu winnego. Spróbujcie! Spora różnica, prawda?

Zobacz także: Jak kroić cebulę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)