Jak zakisić ogórki?

Kiszenie ogórków wydaje się błahostką, jednak wbrew pozorom nawet najmniejszy błąd może zepsuć walory tego smakołyku. Jak zakisić ogórki?

kiszenie ogórków

Fot. Fotolia

Wszyscy wiedzą, że ogórek ma zielony garniturek i czapkę, i sandały – po prostu zielony jest cały. Nie tylko piosenka „Wąsaty ogórek” sławi nasze warzywo. Okazuje się, że w Kruszewie organizuje się imprezy pt. „Dzień ogórka”, w Zielonej Górze jeszcze niedawno przeprowadzono konkurs na wiersz o kiszeniu ogórków, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało na listę produktów tradycyjnych Ogórki kwaszone spod Wielunia oraz Ogórki kiszone „osieckie”.

Kiszenie ogórków - o czym pamiętać?

Kiszenie ogórków jest mało skomplikowane. Umyte warzywa zalewamy wodą z solą – najczęściej przepisy podają 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody – dodajemy przyprawy i zakręcamy słoiki. Im bardziej przepis wydaje się łatwy, tym większą uwagę należy skupić na szczegółach.

A do szczegółów należą przede wszystkim przyprawy. Tradycyjnie dodaje się korzeń chrzanu, czosnek z łupiną, koper, liść laurowy, ziarna pieprzu, gorczycy. Oprócz tego niektórzy dorzucają liście chrzanu, wiśni, porzeczek, winogron lub dębu. Te ostatnie nadają ogórkom charakterystyczny zapach – taki, jakby były wyjęte prosto z beczki.

Trzeba kontrolować proces kiszenia – szczególnie, jeżeli chcemy przygotować ogórki małosolne. Musimy regularnie zbierać osad z wierzchu naczynia, dobrze obciążyć ogórki, żeby nie wystawały nad poziom wody. Aby przyspieszyć proces kiszenia – odcinamy obie końcówki warzywa.

Polecamy: Czy kiszonki są zdrowe?

Kiszenie ogórków - tylko w sterylnie czystych słoikach!

Nie bez znaczenia jest to, w czym kisimy ogórki. Najczęściej do kiszenia ogórków używa się słoików. Na małosolne – kamionkowego garnka. Tradycja mówi o ogórkach z drewnianych beczek, które były zanurzane w stawach – naturalnej chłodni. Niestety już nawet na wsiach zwykle używa się beczek plastikowych.

Jeżeli kisimy w słoikach, powinniśmy pamiętać, żeby były sterylnie czyste. Największą uwagę należy zwrócić na nakrętki – najlepiej wykorzystywać nowe, bez śladów rdzy. Dzięki temu nasze przetwory lepiej się zachowają i będą tak samo smaczne w długie zimowe wieczory.

Przy kiszeniu ogórków powinniśmy pamiętać o zabezpieczeniu warzyw przed dostępem powietrza. Najlepiej na wierzch położyć talerz i obciążyć go np. wyparzonym polnym kamieniem lub czystą butelką z wodą. Dodatkowo możemy nakryć ułożone ogórki liśćmi chrzanu.

Kiszone ogórki - do czego je wykorzystać?

Kiedy już nasze ogórkowe domowe specjały będą gotowe, z pewnością sprawią nam ogromna przyjemność. Ogórek kiszony znajduje zastosowanie nie tylko jako dodatek do kanapek i mięs lub główny składnik zupy ogórkowej. Z tego warzywa można zrobić wiele przepysznych sałatek, przystawek, szaszłyków.

Sok z zalewy ma nieocenione walory smakowe, a może nam również uratować życie, gdy cierpimy na syndrom dnia następnego (w skrócie: kac), świetnie sprawdzi się też w roli napoju – doskonale gasi pragnienie, która to właściwość jest jak znalazł na upalne letnie dni.

Ogórki kiszone - przepis

Składniki:

• 1,5 kg ogórków
• korzeń chrzanu
• 2-3 liście chrzanu lub młode liście winogronu
• 2 liście z wiśni
• 8 ząbków czosnku
• 1-2 łodygi kopru kwitnącego (mogą być razem z kwiatami i nasionami)
• ziele angielskie
• 2-3 liście laurowe
• pieprz ziarnisty
• sól

Przygotowanie:

Ogórki, chrzan, czosnek, liście i koper umyć i oczyścić. W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużych słoikach (3-5 litrowe) ułożyć ciasno ogórki. Dodać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper. Na wierzchu naczynia ułożyć liście chrzanu, winogrona i wiśni. Przygotować zalewę dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli. Zalewę zagotować a następnie wystudzić. Zimną zalewą zalać ogórki i obciążyć z wierzchu naczynie ( można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko wyszorowane i wyparzone).

Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieść w chłodniejsze. W trakcie kiszenia co kilka dni sprawdzać ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniać. Ilości, które podałam są na naczynie 5 litrowe.

Zobacz także: Jak przechowywać przetwory?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (14)
KOMENTARZE (14)
~efwfwfew/rok temu
ja na przyklad kupuje ogorki z www.slonecznepole.com.pl i naprawde sa smaczne, takze jak nie mam czasu, zeby zakisic to kupuje i po problemie :)
~pejot/2 lata temu
sok z ogórków może i doskonale gasi pragnienie - ale na kilka sekund. Przez to jak bardzo jest to słone pić się chce coraz więcej i więcej. Niemniej - pycha!
~statystyczny 1960/2 lata temu
do kiszenia podobno najlepiej użyć wody ze zwykłej studni,wodociągowa może zawierać dodatki bakteriobójcze a przez to uniemożliwia rozwój bakterii kwasu mlekowego
POKAŻ KOMENTARZE (14)