Jak wykorzystać mleko kokosowe

Szykujesz przyjęcie i chciałbyś poczęstować gości czymś oryginalnym? Zobacz przepis na mleko kokosowe, które jest wspaniałym dodatkiem do potraw z kurczaka. Na deser możesz podać przepyszne kuleczki Rafaello z migdałami.

Jak wykorzystać mleko kokosowe

Domowe mleczko kokosowe

  • 1 kokos,
  • szklanka wody.

Z kokosa wyciąć miąższ i pokroić na małe kawałki. Zmiksować za pomocą blendera lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Uzyskane wiórki wsypać do garnka, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu aż zacznie wrzeć. Miksturę należy cały czas mieszać, ponieważ może kipieć. Po zdjęciu garnka z gazu odcedzić wiórki dokładnie odciskając z nich całą wilgoć. Im więcej dodamy wody tym bardziej rzadkie mleczko uzyskamy. Mleczko trzeba przechowywać w lodówce, w słoiczku. Jest dość nietrwałe, dlatego trzeba je wykorzystać w ciągu kilku dni.

Dodanie mleczka kokosowego do dań z kurczaka nada im orientalnego smaku. Ciekawym pomysłem jest kurczak w sosie limonkowo-kokosowym:

  • Mleko kokosowe 400 ml,
  • bulion drobiowy 1 ½ szklanki,
  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 3 gałązki kolendry,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 łyżka cukry brązowego.

Do woka lub patelni wlać mleko kokosowe i bulion drobiowy i zagotować. Piersi z kurczaka umyć usunąć błonki i wrzucić w całości do gotującego się mleka z bulionem. Gotować ok. 20 minut aż kurczak zmięknie. Następnie wyjąć kurczaka i schować do ciepłego miejsca. Do sosu dodać trawę cytrynową i posiekaną kolendrę, oraz sok z limonki. Gotować ok. 5 minut aż sos zgęstnieje. Wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać. Na koniec wyjąć kolendrę i trawę cytrynową. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Podawać polane sosem. Dobrze smakuje z kalafiorem lub brokułem.

Wiórki kokosowe

Wiórki są najpopularniejszym dodatkiem do ciast, deserów i lodów. Są podstawowym składnikiem ciastek kokosanek, ananasowca z aromatyczną warstwą kokosową, można je również dodawać do waniliowego budyniu dzięki czemu nabierze on troszkę ostrzejszego smaku. Domowym sposobem można przygotować pyszne kuleczki Rafaello. Są dość proste do przygotowania, a na pewno równie smaczne jak te sprzedawane w sklepach.

Rafaello

  • ¼ kostki masła,
  • 150g białej czekolady,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki likieru kokosowego,
  • 100 g migdałów.

Czekoladę połamać na kawałki i wsadzić do miseczki. W rondelku zagotować wodę. Kiedy woda zawrze wsadzić do niej miskę z czekoladą, tak żeby woda nie zalała czekolady. Zmniejszyć ogień i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Cukier i masło przełożyć do miseczki i ucierać na puszystą klarowną masę. Wlać stopniowo do masła rozpuszczoną czekoladę i likier kokosowy cały czas ucierając. Następnie wsypać połowę wiórków, cukier i dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta i lepiąca.

Migdały sparzyć we wrzątku i odstawić na ok. 2-3 minut. Następnie obrać z ciemnej skórki. Przygotowaną wcześniej masę nakładać po łyżeczce na tortownicę lub deskę do krojenia, tak żeby powstały pojedyncze kuleczki. Każdą kuleczkę spłaszczyć palcami na płaski placek i poukładać migdały. Zwilżyć dłonie i uformować kulki z masy. Migdał powinien znajdować się w środku. Na koniec obtoczyć kulki w pozostałych wiórkach kokosowych i odłożyć je do lodówki na 40-60 minut żeby masa dobrze zgęstniała. Podawać schłodzone.

Produkty z kokosa są najbardziej intensywne w smaku i aromacie kiedy pochodzą ze świeżego orzecha. Otwarcie twardej skorupy może okazać się bardzo kłopotliwe. Jest na to jednak sposób.

Jak otworzyć kokosa

Na początku należy korkociągiem wywiercić trzy dziurki w tzw. oczach kokosu. Jest to najbardziej miękka część skorupy, także nie powinno stanowić to problemu. Przez dziurki wylać sok z kokosa do miseczki. Następnie wsadzić kokosa do nagrzanego piekarnika i podgrzewać przez 10-15 minut. Po podgrzaniu skorupa jest bardziej krucha. Kokosa po wyciągnięciu z piecyka owinąć ręcznikiem lub ścierką i uderzać młotkiem kuchennym do rozbicia. Na koniec ostrym nożem przeciąć kokosa na pół.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
d