Jak uprawiać dynię

Dynia, choć jest warzywem stosunkowo rzadko używanym w naszej kuchni, może być ciekawym jej urozmaiceniem. Z powodzeniem możemy wyhodować ją sami - na działce lub w przydomowym ogródku

 Dynię uprawia się w pierwszym roku po nawożeniu organicznym zastosowanym jesienią. Nawożenie organiczne powinno być uzupełnione nawożeniem mineralnym. Dobrym nawozem jest siarczan potasu, ponieważ dynia jest wrażliwa na chlorki. Nawozy azotowe w ilości 2/3 pełnej dawki wysiewa się przed siewem lub sadzeniem dyni, a 1/3 pogłównie, w okresie zawiązywania pierwszych owoców. Dynia dobrze reaguje na dokarmianie dolistne nawozami wieloskładnikowymi (Ekolist, Florovit). Dynię olbrzymią można uprawiać z siewu nasion wprost do gruntu lub z rozsady.

Wysiewanie nasion wprost do gruntu

Nasiona wysiewa się, gdy gleba na głębokości około 10 cm ogrzana jest do 8–10°C, co przypada na drugą dekadę maja. Najczęściej stosuje się siew gniazdowy, po 2 lub 3 nasiona w jedno miejsce, na głębokość 2–4 cm. Odmiany półkrzaczaste uprawia się w rozstawie 1,0–1,5 m x 0,8–1,0 m, a odmiany płożące 1,0–2,0 m x 1,0–1,5 m. Nasiona kiełkują dość szybko, wschody pojawiają się po 6–8 dniach od siewu. Po wschodach należy usunąć nadmiar siewek w gnieździe, pozostawiając jedną najsilniejszą.

Uprawa z rozsady

Uprawa dyni z rozsady pozwala uzyskać wcześniejszy plon. Produkcja rozsady trwa około 4 tygodni. Nasiona należy wysiać w połowie kwietnia do doniczek o średnicy 8–10 cm. Rozsada powinna mieć 3–5 liści i dobrze przerośniętą bryłę korzeniową. Rozsadę sadzi się w ziemi, w drugiej połowie maja w takiej samej rozstawie, jak przy siewie nasion wprost do gruntu. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w uprawie dyni to spulchnianie gleby i odchwaszczanie. Stosuje się je zwłaszcza w początkowym okresie uprawy, do czasu aż liście osłonią glebę. Warunkiem uzyskania wysokiego plonu jest dostateczna wilgotność gleby, zwłaszcza w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Korzystny wpływ na wielkość plonu ma wczesne przerzedzenie zawiązków. W odmianach o owocach średniej wielkości można zostawić na roślinie 8–10 zawiązków, a w odmianach o dużych owocach pozostawia się 3 lub 4 zawiązki. Zaleca się także uszczykiwanie w połowie sierpnia wierzchołków wszystkich pędów nad drugim liściem za ostatnim owocem, co przyspiesza dojrzewanie owoców.

Zbiór

Dynię zbiera się, gdy owoce są w pełni dojrzałe. Okres ten przypada na koniec września. Dynię należy zebrać przed większymi przymrozkami, albowiem przemarznięte owoce źle się przechowują i szybko gniją. Dynia może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy w temperaturze 5–10°C i wilgotności względnej powietrza 70–80%. Przez 10–14 dni po zbiorze, powinna być przechowywana w temperaturze 26–30°C i wilgotności powietrza około 80%.

Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (4)
KOMENTARZE (4)
~Majka/2 lata temu
Może to mieć związek z czosnkiem , ale nie jestem pewna.
Mnie przy czosnku nie chciała rosnąć rzodkiewka.
Posiana z tych samych nasion dalej od czosnku urosła
piękna.
~zofia/2 lata temu
Będę próbowała sadzić w przyszłym roku.
~Małgorzata/3 lata temu
Witam,posadziłam dynię i cukinię wiosną pomiędzy czosnkiem i truskawkami i jak do tej pory ma tylko 4 liście lekko żółtawe i stoi w miejscu.Zasilałam kiszonką z pokrzyw ale nie dało to żadnych efektów.Co może być nie tak.Wszystko na grządce rośnie pięknie i koper i czosnek,rukola,cebula a dynia i cukinia nie?Jaka jest tego przyczyna?
POKAŻ KOMENTARZE (4)