Jak upiec karkówkę?

Mięso z karkówki jest bardzo miękkie, soczyste i wygodnie się kroi, a ponadto ma wspaniały smak. Dlatego pieczona karkówka to absolutna klasyka polskiej kuchni.

Można ją podawać do obiadu – w sosie lub w kminku – można też podawać na zimno: karkówka może być wyjątkowo wdzięcznym przykładem prostych, domowych wędlin.

Jej przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy mięso natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem i ewentualnie sosem worcestershire. Na końcu obsypujemy kminkiem. Następnie szczelnie owijamy karkówkę folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa – można przyjąć, że kilogram mięsa piecze się przez godzinę. Drugim, bardzo wygodnym sposobem jest używanie termometru do pieczonych mięs – gdy karkówka osiągnie wewnątrz temperaturę 160 stopni, jest gotowa. 

Zobacz także: Czy wiesz jak przyrządzić karkówkę po karkonosku?

Uwaga: po wyjęciu mięsa z piekarnika, nie odwijajmy go od razu z folii – odczekajmy ok. 5-7 minut, aby soki z powrotem wróciły między włókna. Folia też będzie trzymać temperaturę, podczas gdy ty będziesz nakładać na talerze lub półmiski ziemniaczki i surówkę.

Jeśli planujesz podawać karkówkę na zimno – pozostaw ją w folii aluminiowej aż do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy zawarte w niej soki i tłuszcze zestalą się pod wpływem chłodu, karkówka będzie się bardzo wygodnie kroiła. Ale używaj ostrego noża bez ząbków, chyba że zamiast plastrów mięsa lubisz mięsne frędzelki.

Serowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (11)
KOMENTARZE (11)
~nessy/2 lata temu
mięso takie jak karczek nie powinno miec w srodku wiecej niz 70 stopni! ktos tu chyba popelnil powazny bląd!
~zuza-zuza/2 lata temu
zostawia się w foli by skoki nie poszły na spacer...
~Junior/3 lata temu
160 stopni w środku mięsa? :D wiesz jaka jest temperatura parowania wody i co się z nią stanie jeśli mięso będzie miało tak wysoką temperaturę w środku?
POKAŻ KOMENTARZE (11)