Jak upiec ćwiartki kurczaka

Nie przepadasz za dłubaniną w kuchni, ale lubisz smacznie zjeść? Zrób sobie pieczone ćwiartki kurczaka! Będzie pysznie i się nie napracujesz!

Gdy przyniesiesz ćwiartki kurczaka ze sklepu, umyj je i osusz. Połóż na desce lub talerzu, natrzyj solą i suszonym tymiankiem lub przyprawą do kurczaków. Urwij z folii aluminiowej pasek długości 40 cm. Połóż na środku kurczaka i zawiń szczelnie w folię, ale tak, aby jej końce były skierowane ku górze. Chodzi o to, żeby sok spod pieczenia nie wylewał się na formę, tylko pozostał w foliowej tutce.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstaw do niego ćwiartkę lub ćwiartki na ok. 40 minut. Można je położyć na brytfance lub bezpośrednio blasze z piekarnika – grunt, żeby było coś pod spodem, na wypadek, gdyby folia się rozszczelniła, a sos zaczął wyciekać.
A teraz sobie usiądź, wyłóż nogi, weź gazetkę i spokojnie poczytaj. Po 30 minutach sprawdź mięso. Poznasz, że jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od kości.

Zobacz też: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
~tojapl/2 lata temu
a lak go przyprawić?