Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta

jak upiec chleb, jak upiec własny chleb, jak upiec swój chleb, jak zrobić zakwas do chleba, domowy chleb fot. Fotolia
Coraz więcej osób przygotowuje pieczywo samodzielnie - spróbuj i ty!
Weronika Kwaśniak / 20.05.2014 11:10
jak upiec chleb, jak upiec własny chleb, jak upiec swój chleb, jak zrobić zakwas do chleba, domowy chleb fot. Fotolia

Nie musisz być profesjonalistką, aby upiec swój własny, domowy chleb - pomimo że początkowo to zadanie wydaje się być trudne. Może również wymagać wielu prób i błędów, a pierwsze bochenki często bywają nieudane.

Nie zrażaj się jednak, bo droga do perfekcji wcale nie jest długa, a dzięki naszym wskazówkom już twoje pierwsze wypieki mogą okazać się prawie idealne!
Dlaczego warto upiec własny chleb? Masz wtedy gwarancję, że nie zawiera on żadnych "polepszaczy", a dodatkowo dłużej zachowa świeżość!

Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu

Jeśli dostaniesz zakwas od kogoś znajomego, masz ułatwione zadanie. Jeśli nie, nie przerażaj się - samodzielne wykonanie zakwasu wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
  1. Do przygotowania zakwasu potrzebne jest na początku wyłącznie 100 g mąki (najlepiej żytniej, chlebowej) i 100 ml wody. Woda nie powinna być ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca.
  2. Wymieszaj mąkę i wodę, tak aby nie było grudek - najlepiej zrób to w sporej misce.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie 24 godzin do zakwasu dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj.
  5. Powtarzaj czynności przez 4-5 dni.
Pamiętaj, że zakwas nabierze dziwnego zapachu i znacznie zwiększy swoją masę - jest to całkowicie normalny objaw.

Jak upiec chleb - zakwaszenie ciasta

Na kilka godzin przed wykonaniem ciasta, dodaj do zakwasu około pół szklanki mąki. Dolej również wody, aby zakwas nabrał konsystencji ciasta naleśnikowego. Wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.
Do zakwaszenia chleba będziesz potrzebować:
  • przygotowanego zakwasu
  • 700 g mąki żytniej chlebowej
  • 800 ml letniej wody
  1. Składniki na chleb wymieszaj w misce - powinna być spora, bo ciasto urośnie. Nie zużywaj całego zakwasu! Ok. 1/5 pozostaw.
  2. Mieszaj dokładnie, aby masa nie miała grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
  3. Chleb powinien wyrosnąć - pozostaw go na co najmniej 12 godzin w ciepłym i jasnym miejscu.
Co zrobić z pozostałym zakwasem? Pozostaw go do kolejnych wypieków. Nawet jeśli nie będziesz piec kolejnego chleba w niedługim czasie, zakwas nie powinien się zepsuć. Przechowuj go w lodówce i raz w tygodniu dodaj kilka łyżek mąki i odrobinę letniej wody, potrzymaj w cieple przez kilka godzin i ponownie włóż do lodówki.

Sprawdź inne porady kulinarne:


Jak upiec chleb - przygotowanie ciasta

Kiedy upłynie już 12 godzin, możesz przystąpić do dalszych czynności. Tym razem będziesz potrzebować:
  • lekko ponad łyżkę soli
  • 300 ml letniej wody
  • 750 g mąki (np. orkiszowej)
  • dodatków wg własnego uznania - pestek dyni, pestek słonecznika, itd.
  1. Składniki wymieszaj razem z zakwaszonym ciastem, które wyrastało przez 12 godzin.
  2. Mieszaj ciasto, dopóki nie będzie mieć grudek.
  3. Przy pieczeniu chleba na nowym zakwasie, warto dodać do ciasta odrobinkę drożdży wymieszanych z wodą i cukrem.
  4. Masę przelej do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Blaszki przykryj ściereczkami i pozostaw na 3 godziny w ciepłym miejscu.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, chleb można piec.
  7. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 200-220 stopni i piecz przez 45-50 minut.
  8. Kiedy chleb będzie upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek.
  9. Po 20-30 minutach chleb możesz wyjąć z piekarnika, a następnie wystudzić.

Jak upiec chleb - ważne wskazówki

  1. Chleb powinien być pieczony w wysokiej temperaturze.
  2. Zaraz po upieczeniu możesz lekko spryskać bochenek wodą - skórka będzie bardziej chrupka.
  3. Jeśli zakwas pokryje się pleśnią, to znaczy że się zepsuł i niestety należy go wyrzucić.
  4. Pierwsze wypieki są najtrudniejsze, bo nowy zakwas może nie być wystarczająco "produktywny".

Sprawdź inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA