POLECAMY

Porada dnia: Jak ugotować smaczną kukurydzę?

Oto przepis na gotowaną kukurydzę, którą można kupić nad polskim morzem. Zobacz, jak ugotować kukurydzę, żeby była najlepsza!

Porada dnia: Jak ugotować smaczną kukurydzę? fot. Fotolia

Aby ugotować kukurydzę, należy wybrać ładne kolby o dużych, jasnych ziarnach. Obrane z włókien trzeba wrzucić na gotującą wodę. Niektórzy solą wrzątek, jednakże pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. By zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka. Kukurydzę gotuje się pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut - najważniejsze, by ziarna były miękkie.

Jak ugotować kukurydzę, by była naprawdę pyszna? Kolbę przed wrzuceniem na wrzątek można przełamać na pół (krojenie będzie o wiele trudniejsze). Ugotowane warzywo podajemy na talerzu, posypujemy solą i wiórkami masła. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z garnka (wówczas masło położone na wierzchu kolby rozpuszcza się i tym samym równomiernie rozprowadza). Kolby kukurydzy można również grillować, koniecznie owinięte folią aluminiową.

Jak grillować kukurydzę?

Czego jeszcze nie wiesz o kukurydzy?

Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. W Polsce nie jest ona może aż tak popularna jak w Meksyku, ale jej spożycie w naszym kraju wzrasta.
Obecnie statystyczny Polak zjada rocznie 0,5 kg tego warzywa. Gatunkiem uprawianym w Polsce jest kukurydza cukrowa. Poza walorami smakowymi posiada ona duże znaczenie dietetyczne - odznacza się dużą wartością odżywczą. Szczególną rolę odgrywa w diecie bezglutenowej.
Ziarna kukurydzy są bogate w skrobię i witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, fosfor, magnez. Tłoczony z ziaren kukurydzy olej ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 
Kukurydza z puszki zawiera dużo mniej skrobi niż świeża, posiada natomiast dużo cukru i soli.

Pikantny kurczak z kukurydzą - przepis

Kukurydza zwyczajna (hiszp. maíz) jest tradycyjnym składnikiem kuchni meksykańskiej. Dotarła do Europy właśnie z tych rejonów. Samą kukurydzę można przyrządzać na wiele sposobów:

  • prażąc (tzw. popcorn),
  • gotując,
  • grillując.

Z kukurydzy produkuje się olej kukurydziany, mąkę, kaszę, (z której możemy zrobić polentę) i wszystkim znane płatki śniadaniowe (najczęściej spożywane z mlekiem). Owoce kukurydzy występują w wielu kolorach: od białawego, poprzez żółty, pomarańczowy, purpurowy, aż do brunatnego. Najczęściej spotykaną odmianą jest kukurydza żółta.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (30)
/9 miesięcy temu
jesienią kupuje sporo kukurydzy. Blanszuję ja (3 minuty w gotującej wodzie), ostudzoną wkładam do zamrażalki. I teraz zimą wyjmuje 1 kolbę (przepołowiona na pół) i wystarczy włożyć na 5 minut do gotującej wody i kukurydza gotowa do zjedzenia. Ziarenka są miękkie, nie trzeba jej gotować 15 - 30 minut!!!!
/3 lata temu
mmmm
/3 lata temu
Ciekawe bo kukurydzę z własnej działki gotowałem 5-7 min i była wspaniała.Zawsze myslałem że im dłużej ponad ten czas to będzie twarda,twardsza.
POKAŻ KOMENTARZE (27)