Porada dnia: Jak ugotować smaczną kukurydzę?

Oto przepis na gotowaną kukurydzę, którą można kupić nad polskim morzem. Zobacz, jak ugotować kukurydzę, żeby była najlepsza!

fot. Fotolia

Aby ugotować kukurydzę, należy wybrać ładne kolby o dużych, jasnych ziarnach. Obrane z włókien trzeba wrzucić na gotującą wodę. Niektórzy solą wrzątek, jednakże pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. By zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka. Kukurydzę gotuje się pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut - najważniejsze, by ziarna były miękkie.

Jak ugotować kukurydzę, by była naprawdę pyszna? Kolbę przed wrzuceniem na wrzątek można przełamać na pół (krojenie będzie o wiele trudniejsze). Ugotowane warzywo podajemy na talerzu, posypujemy solą i wiórkami masła. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z garnka (wówczas masło położone na wierzchu kolby rozpuszcza się i tym samym równomiernie rozprowadza). Kolby kukurydzy można również grillować, koniecznie owinięte folią aluminiową.

Jak grillować kukurydzę?

Czego jeszcze nie wiesz o kukurydzy?

Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. W Polsce nie jest ona może aż tak popularna jak w Meksyku, ale jej spożycie w naszym kraju wzrasta.
Obecnie statystyczny Polak zjada rocznie 0,5 kg tego warzywa. Gatunkiem uprawianym w Polsce jest kukurydza cukrowa. Poza walorami smakowymi posiada ona duże znaczenie dietetyczne - odznacza się dużą wartością odżywczą. Szczególną rolę odgrywa w diecie bezglutenowej.
Ziarna kukurydzy są bogate w skrobię i witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, fosfor, magnez. Tłoczony z ziaren kukurydzy olej ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 
Kukurydza z puszki zawiera dużo mniej skrobi niż świeża, posiada natomiast dużo cukru i soli.

Pikantny kurczak z kukurydzą - przepis

Kukurydza zwyczajna (hiszp. maíz) jest tradycyjnym składnikiem kuchni meksykańskiej. Dotarła do Europy właśnie z tych rejonów. Samą kukurydzę można przyrządzać na wiele sposobów:

  • prażąc (tzw. popcorn),
  • gotując,
  • grillując.

Z kukurydzy produkuje się olej kukurydziany, mąkę, kaszę, (z której możemy zrobić polentę) i wszystkim znane płatki śniadaniowe (najczęściej spożywane z mlekiem). Owoce kukurydzy występują w wielu kolorach: od białawego, poprzez żółty, pomarańczowy, purpurowy, aż do brunatnego. Najczęściej spotykaną odmianą jest kukurydza żółta.

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (29)
KOMENTARZE (29)
~mmm/rok temu
mmmm
~gość/rok temu
Ciekawe bo kukurydzę z własnej działki gotowałem 5-7 min i była wspaniała.Zawsze myslałem że im dłużej ponad ten czas to będzie twarda,twardsza.
~gość/rok temu
dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkuje dzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkujedzienkuje dzienkuje dzienkujedzienkuje
POKAŻ KOMENTARZE (29)