Jak ugotować brukselkę?

Jest kilka sposobów na gotowanie brukselki w taki sposób, by pozbawić ją goryczki. Zobacz, jak gotować brukselkę!

Brukselka

Fot. Fotolia

Brukselka na jesień i na wiosnę

Świeżą brukselkę dostać można od października do końca stycznia, w pozostałych miesiącach pozostaje nam mrożona. Jeśli chodzi o świeżą, najlepiej poczekać do pierwszych przymrozków, nie jest bowiem tajemnicą, że w przypadku wielu warzyw zimowych, takich jak brukselka czy jarmuż, przymrozek zmniejsza naturalną goryczkę.

Wybieramy główki ciemnozielone, bez żółtych listków zewnętrznych. Warto się przekonać do brukselki, bo to źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ma dobry wpływ na układ pokarmowy, wykazuje właściwości odtruwające, a dzięki sporej ilości białka są też ważne energetycznie.

Zobacz także: Właściwy czas gotowania

Jak ugotować brukselkę?

Jest kilka różnych sposobów na takie gotowanie brukselki, by zmniejszyć jej naturalną goryczkę. Najpopularniejszą metodą jest odlewanie wody po pierwszym zagotowaniu, niektórzy idą dalej i odlewają jeszcze drugą, a nawet trzecią wodę.

Wiele osób próbuje dosładzać gotującą się wodę, skuteczne bywa też dosypanie cynamonu lub dolanie mleka.

Przede wszystkim pamiętajmy, by odruchowo nie przykryć gotującej się brukselki pokrywką, bo wtedy rozmaite mniej lub bardziej intensywne aromaty nie będą miały możliwości ulotnić się i pozostaną przy małych główkach, dominując każdą potrawę.

A możliwości przyrządzenia brukselki jest naprawdę wiele. Można podać brukselkę po prostu ugotowaną i polaną masłem, można też sięgnąć po bardzo tradycyjny pomysł, czyli polanie brukselki podsmażoną na maśle bułką tartą. Warto też pamiętać o kapustce, gdy przygotowujemy zapiekanki z warzywami, rybami bądź mięsami. Można ją także polewać rozmaitymi sosami, dodawać do potrawek i zup.

Zobacz także: Tabela kaloryczności polskich dań

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/rok temu
Sper przepis. Nie podali ILE GOTOWAĆ!
/2 lata temu
Można łączyć rybę z brokułami - nie zaszkodzi ale tez nie many żadnych korzyści z ryby, oprócz smakowych. "Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie."
/3 lata temu
Z rybami nie powinno się podawać brukselki