Jak suszyć warzywa?

Suszenie warzyw pozwoli nam dłużej cieszyć się ich smakiem. fot. Fotolia
Oto kilka porad jak suszyć warzywa. Chociaż lato w pełni warto pomyśleć o zapasach warzyw na zimę.
/ 11.07.2011 09:14
Suszenie warzyw pozwoli nam dłużej cieszyć się ich smakiem. fot. Fotolia

Suszenie to skuteczna metoda przedłużania trwałości warzyw, która pozwala nam zachować większość ich wartości odżywczych. Dzięki suszeniu warzyw pozbywamy się około 70% wody, która mimo wszystkich swoich życiodajnych właściwości zapewnia niestety także doskonałe środowisko do rozwoju bakterii.

Jeśli nasze letnie zbiory wysuszymy, to zachowają one większość cennych składników takich jak błonnik, pektyny i większość pierwiastków. Właściwe suszenie gwarantuje także zachowanie smaku produktów.

Zobacz też: Jak suszyć fasolkę szparagową?

Jak suszyć?

Najczęściej suszy się warzywa takie jak por, marchew, cebula, burak, seler, pietruszka a także fasolka szparagowa. Coraz większą popularność zdobywają suszone pomidory.

Przed suszeniem wybrane dojrzałe owoce, koniecznie zdrowe musimy zblanszować – wrzucamy je do wrzątku na około 5 minut, po czym opłukujemy zimną wodą.

Pokrojone drobno warzywa wykładamy na gładkiej powierzchni i wystawiamy na działanie słońca. Oczywiście, żeby nie być zdanym kaprysy pogody możemy użyć coraz bardziej popularnej specjalnej suszarki elektrycznej albo piekarnika. Przy tym ostatnim mała uwaga – nie przesadzajmy z temperaturą, bo możemy spalić warzywa, jeśli za szybko pozbędziemy się z nich wody.

Polecamy: Jak robić przetwory z pomidorów?

W puszce lub w ciemnym kącie

Kiedy warzywa będą dostatecznie wysuszone, co poznamy po tym, że dają się łatwo łamać, ostudź je i zmieszaj. Susz najlepiej przechowuj w blaszanych, szczelnie zamykanych pudełkach lub lnianych woreczkach w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu lub kącie kuchni.

Zobacz też: Zamiast peklować można suszyć.

Redakcja poleca

REKLAMA