Potrawy z ryb, choć lubiane przez nas i pałaszowane cały rok, w okresie poprzedzającym Wielkanoc częściej pojawiają się na naszych stołach. Związane jest to z tradycją chrześcijańską, która w okresie Wielkiego Postu zaleca spożywanie w piątek - zamiast dań mięsnych - dania rybne.
Podpowiadamy jak rozpoznać, czy zakupiona przez nas ryba jest świeża.
Świeża ryba (świeżo zabita) wykazuje podobne cechy, jak ryba żywa:
- pachnie wodą rzeczną, jeziorną lub stawową
- ma wyraziste, niezapadnięte oczy; mogą być lekko wypukłe
- jej skóra nie ma widocznych plam czy śladów po skaleczeniach; posiada naturalny dla danego gatunku ryby kolor
- jej płetwy są połyskujące, nie mają żadnego nalotu, nie są postrzępione
Świeża ryba śnięta:
- pokryta jest przezroczystym śluzem odznaczającym się specyficznym rybim zapachem
- ma błyszczące łuski, które trudno oddzielić od skóry
- posiada czerwone skrzela, które nie są pokryte śluzem
- ma jędrne mięso, które nie ulega naciskowi palca i które trudno oddzielić od kości
- położona na dłoni zauważymy nie zgina się, a jej ogon nie zwisa bezwładnie
- tonie włożona do wody tonie
- nie ma kwaśnego ani amoniakalnego zapachu