Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża - rady pani domu

Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża fot. Fotolia
Danie z ryb są jednymi z ulubionych potraw Polaków. Jak jednak rozpoznać, czy ryba nadaje się do spożycia?
/ 02.04.2013 16:03
Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża fot. Fotolia

Potrawy z ryb, choć lubiane przez nas i pałaszowane cały rok, w okresie poprzedzającym Wielkanoc częściej pojawiają się na naszych stołach. Związane jest to z tradycją chrześcijańską, która w okresie Wielkiego Postu zaleca spożywanie w piątek - zamiast dań mięsnych - dania rybne.

Podpowiadamy jak rozpoznać, czy zakupiona przez nas ryba jest świeża.

Świeża ryba (świeżo zabita) wykazuje podobne cechy, jak ryba żywa:

  • pachnie wodą rzeczną, jeziorną lub stawową
  • ma wyraziste, niezapadnięte oczy; mogą być lekko wypukłe
  • jej skóra nie ma widocznych plam czy śladów po skaleczeniach; posiada naturalny dla danego gatunku ryby kolor
  • jej płetwy są połyskujące, nie mają żadnego nalotu, nie są postrzępione

Świeża ryba śnięta:

  • pokryta jest przezroczystym śluzem odznaczającym się specyficznym rybim zapachem
  • ma błyszczące łuski, które trudno oddzielić od skóry
  • posiada czerwone skrzela, które nie są pokryte śluzem
  • ma jędrne mięso, które nie ulega naciskowi palca i które trudno oddzielić od kości
  • położona na dłoni zauważymy nie zgina się, a jej ogon nie zwisa bezwładnie
  • tonie włożona do wody tonie
  • nie ma kwaśnego ani amoniakalnego zapachu
UWAGA! Rozmrożona ryba powinna mieć takie same cechy, jak świeża ryba śnięta.

Redakcja poleca

REKLAMA