Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?

Jeśli pieczesz biszkopt, ciasto jogurtowe lub keks, a nie jesteś pewna, czy wewnątrz jest już dobre, zastosuj pewną starą metodę stosowaną jeszcze przez nasze prababki.

Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?

Wszelkie ciasta biszkoptowe i im podobne, ciasta drożdżowe, a nawet chleb można sprawdzić w bardzo łatwy sposób – za pomocą drewnianej wykałaczki, zapałki lub patyka do szaszłyków. Jeśli wykałaczka wbita w środek ciasta, w jego najwyższą część jest po wyjęciu sucha – to znaczy, że nasze ciasto się upiekło. Jeśli natomiast jest oblepiona wilgotnym ciastem – znaczy, że środek jest jeszcze surowy.

Aby zrobić taką próbę, nie wyjmujemy ciasta z piekarnika. Wystarczy, że uchylimy drzwiczki i ostrożnie zbadamy ciasto. Najlepiej sprawdzą się więc długie patyczki (np. do szaszłyków) – nie trzeba będzie wkładać ręki do piekarnika zbyt głęboko.

Ta metoda raczej nie sprawdza się w przypadku serników czy ciast z owocami, ponieważ są one dość wilgotne nawet po upieczeniu.

Polecamy: Co zrobić, aby sernik nie opadł?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
Polecam, świetny sposób na sprawdzenie czy już wyłączyć piekarnik czy nie.