Jak robić przetwory z pomidorów?

Przetwory z pomidorów pozwolą nam przywołać smak lata w chłodne wieczory. Zobacz jak robić przetwory z letnich pomidorów.

fot. Nieznane

Kluczem w robieniu domowych przetworów z pomidorów jest wybór właściwych owoców. Powinny one być przede wszystkim dojrzałe, świeże i zdrowe. Wszelkie niedoskonałości najlepiej wyciąć wcześniej, tak samo jak zielone i twarde części pomidorów.

Przecier i domowy ketchup

Żeby zrobić pyszny pomidorowy przecier umyte pomidory kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka, lekko rozgniatamy i gotujemy we własnym sosie. Rozgotowaną masę przecieramy przez sito, pozbywając się w ten sposób skórki i pestek. Gorący przecier od razu przelewamy do słoików. Uwaga jednak – żeby nie popękały włóżmy je do wody o podobnej temperaturze. Przeciery w słoikach pasteryzujemy w graniach 20 minut.

Jeśli chcemy zrobić domowy ketchup powinniśmy na początku dodać jeszcze cebulę. Pomidory i cebulę po rozgotowaniu przecieramy przez sito oraz gotujemy parę godzin dodając przyprawy – sól, pieprz, imbir, paprykę, cynamon czy cukier. Następnego dnia masę znowu gotujemy ok. 2 godzin. Wyparzone wcześniej słoiki z ketchupem pasteryzujemy 30 minut.

Zobacz też: Jak mrozić letnie pomidory na pomidorówkę?

Suszone pomidory

Kiedy podczas zimowych wieczór szczególnie mocno da się we znaki chłód możemy sięgnąć po smak lata zamknięty wraz z suszonymi pomidorami w naszej spiżarni.
Żeby suszone pomidory w zalewie z oliwy i bazylii musimy najpierw wysuszyć warzywa. Pomidory kroimy na połówki, po czym na blaszce lub w specjalnej elektrycznej suszarce układamy pomidory i solimy. Suszenie powinno trwać około 8 godzin w piekarniku w temperaturze około 80 stopni. Jeśli pogoda dopisuje – możemy pomidory suszyć na słońcu kilka dni.
Wysuszone pomidory wkładamy do słoików, możemy dodać również bazylię, czosnek, tymianek. Całość zalewamy oliwą.

Zobacz też: Domowe suszenie pomidorów.

Marynowane pomidory

Kolejny sposób to pomidory w marynacie. Żeby je przygotować najpierw musimy zrobić zalewę - do wody dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać ocet i oliwę i gotujemy przez parę minut. Następnie wyparzony słoik wypełniamy małymi pomidorami, dodajemy liść chrzanu, plaster cebuli, czosnek. Całość zalewamy i gotowe.

Polecamy też: Domowe sposoby na przetwory z ogórków.

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~BOGNA 28/4 lata temu
TE POMIDORKI SĄ KAPITALNE OZDRAWIAM
~mm/5 lat temu
"(...)do wody dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać ocet i oliwę(...)"
Co za precyzyjna porada :/ Nie można było podać dokładnie ile czego i w jakich proporcjach?
Złota1/5 lat temu
Uwielbiam suszone pomidorki :)