Jak robić przetwory z dyni?

Czy wiesz, jakie przetwory z dyni możesz przygotować? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na marynowanie dyni - dzięki temu jeszcze wczesną wiosną będziesz cieszyć się jej smakiem.

przetwory z dyni

Fot. Fotolia

Przetwory z dyni

Dynia marynowana - przepis

Na kilogram oczyszczonego miąższu z dyni będziemy potrzebowali: szklankę octu spirytusowego (10%), dwie szklanki wody, kilkanaście suszonych goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki cukru, a także sól i cynamon do smaku. Dynię należy oczyścić ze skóry, luźnego miąższu jak i pestek. Otrzymany w ten sposób twardy miąższ kroimy w kostkę i sparzamy przez ok. 5 minut we wrzątku. Kawałki dyni umieścić w wygotowanych słoiczkach i zalać zalewą z ugotowanej wody i octu z dodatkiem przypraw, zapasteryzować.

Taka dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a także jako przystawka.

Konfitura z dyni - przepis

Na jeden kilogram miąższu z dyni potrzebujemy ok. 600 gr cukru i mniej więcej jedną szklankę wody, jak również po kieliszku soku z cytryny i araku dla smaku. Miąższ należy przygotować i sparzyć tak jak przy produkcji marynaty. Przygotowany miąższ należy przez 10 minut gotować w syropie z wody i cukru z dodatkiem soku z cytryny i araku. Odstawić wywar i następnego dnia powtórzyć gotowanie do czasu aż kawałki dyni staną się przejrzyste. Następnie umieścić konfiturę w słoiczkach, dla pewności zapasteryzować.

Zobacz także: Przekąski z dyni - smaczne i niskokaloryczne

Dżem dyniowo-jabłkowy - przepis

Do przygotowania słodkiego dżemu dyniowo-jabłkowego niezbędne będą jabłka i dynie w ilości ok. pół kilograma, a do tego 750 gr cukru żelującego, jak również sok i skórka z jednej cytryn i 2 opakowania cukru waniliowego do smaku. Jabłka należy obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Miąższ z dyni przygotować jak wcześniej, ale bez sparzania.

Owoce należy wymieszać w garnku z cukrem żelującym, cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 minut. Gorący dżem rozkładać do wysterylizowanych słoiczków do pełna i zamknąć.

Dynia - niskokaloryczny afrodyzjak

Dynia swoją popularność w Europie zawdzięcza głównie nowym odmianom przywiezionym przez hiszpańskich żeglarzy z terenów Ameryki Południowej. W kulturze popularnej Ameryki Północnej zagościła dzięki irlandzkim osadnikom, którzy zaszczepili na tamtejszym gruncie celtycką legendę związaną z wigilią Dnia Wszystkich Świętych.

Legenda dotyczyła Jacka, który po śmierci nawet w piekle był gościem nie do zniesienia. Przepędzono go więc znów na ziemię, gdzie miał tułać się w poszukiwaniu zbawienia, oświetlając sobie drogę wśród nocy latarnią z dyni.

W Polsce najbardziej popularna jest na Śląsku (zwana tam banią), we Wrocławiu odbywa się nawet coroczny Dolnośląski Festiwal Dyni. Kulinarnie jest mocno osadzona w tradycji Śląska Cieszyńskiego.

Dynia oprócz bogatej historii popkulturowej ma również niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne. Dynia jest niskokaloryczna, więc może stanowić składnik diet odchudzających. Zawiera beta-karoten, jak również witaminy z grupy B. Oprócz tego jej miąższ kryje zapasy fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego.

Według wierzeń ludowych dyni przypisuje się również właściwości afrodyzjaku. Jej owoce zbiera się głównie jesienią, więc jest naturalnym produktem do tworzenia przetworów z dyni, które pozwolą nam cieszyć się jej słonecznym, mięsistym i słodkim towarzystwem przez cały rok.

Polecamy: Jak przygotować tartę dyniową?

Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/5 lat temu
poczytam
/5 lat temu
Konfiturę z dyni mam już zaliczoną :-)Poprzez swój ciekawy smak konfitura z dyni pasuje rowniez do serów jak pecorino. http://www.gotuj-z-evi.pl/konfitura-z-dyni-o-smaku-migdalowym/
/5 lat temu
Dżem z dyni o rany! :) Muszę spróbować!
POKAŻ KOMENTARZE (2)