Jak przyrządzać karczochy?

Karczoch to mało znane i pozornie trudne do przyrządzenia warzywo. Warto jednak się z nim uporać by móc czerpać z jego szerokich możliwości.

Na początek

Karczochy pochodzą z ziem położonych nad Morzem Śródziemnym, nie wiadomo jednak skąd dokładnie. Obecnie znajdują zastosowanie przede wszystkim na stołach Hiszpanii, Niemiec oraz Francji.

Na pierwszy rzut oka widok kwiecistej główki nie zachęca do obróbki. Odstrasza przede wszystkim wstępne przygotowanie. My jednak pokażemy jak to warzywo oswoić i przyrządzić na wiele sposobów.

Karczochy można smażyć, gotować, piec a także grillować. W przypadku dużych główek można je faszerować podobnie jak kalarepę.

Zobacz także: Kalarepa - jak ją faszerować?

Wstępna obróbka

Pierwszą kwestią jest obranie karczocha. Na początku należy odciąć łodygę nad nasadą. Następnie odcinamy zewnętrzne, twarde liście oraz końcówki tych które pozostały na 1/3 wysokości. Na koniec kroimy karczocha na pół i usuwamy wewnętrzne, niejadalne listki.

W trakcie wstępnej obróbki należy przygotowane karczochy umieścić w zakwaszonej octem lub cytryna misce z wodą by nie ściemniały.

Jak kupować karczochy

Karczoch powinien być zielony oraz posiadać twarde i ostre liście. Jego płatki powinny ściśle do siebie przylegać. Najlepiej go przygotować od razu. W razie potrzeby można zamrozić oraz przechowywać do kilku miesięcy. 

Gotowane karczochy

Karczochy zanurzamy w wodzie w całości. Należy pamiętać, że na jednego karczocha powinien przypadać przynajmniej 1 litr wody. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i kilku kropel cytryny. Całkowity czas gotowania to ok. 35–40 minut aż warzywa staną się miękkie.

Duszone w oliwie

Bardziej aromatyczną możliwością przyrządzenia karczocha jest duszenie w oliwie. Do 1 szklanki oliwy należy dodać 2–3 ząbki czosnku, kilka liści laurowych lub inne suszone zioła wedle uznania. Połówki warzyw powinno się dusić około 30 minut. Proporcje są przedstawione dla 5–6 karczochów.

Do karczochów pasuje białe, wytrawne wino

Zobacz także: Dlaczego warto docenić karczochy?

Puree z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
~ula/3 lata temu
karczoch ma wiele właściwości leczniczych, warto o nim poczytać tutaj http://leczniczeziola.pl/644/karczoch