Jak przygotować pieczone buraczki?

Pieczone buraczki to moje odkrycie sezonu. Najlepiej jeśli są młode. Ale zimą też można je zrobić - wystarczy obrać warzywa ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i hulaj dusza!

fot. Nieznane

Młode buraczki wystarczy umyć. Nie obieramy ich. Tzw. stare buraczki – obieramy ze skórki za pomocą nożyka do warzyw lub obieraczki, a następnie kroimy na kawałki wielkości… małego buraczka. Oczywiście nie strugamy okrągłych kulek, jakby ktoś miał wątpliwości. 

Wkładamy całość do miski, polewamy buraczki oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Całość najwygodniej jest wymieszać po prostu ręką.
Teraz wysypujemy nasze buraczki na naczynie do zapiekania, wyłożone wcześniej folią aluminiową. Przykrywamy warzywa folią aluminiową również od góry, aby nie wyschły w trakcie pieczenia.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż będą miękkie (widelec powinien w miarę gładko wbijać się w miąższ). Mniej więcej 30 minut.

Tak przygotowane buraczki można podawać z mięsem, a także z sałatką. Ten wariant polecam szczególnie – na zielone liście sałaty wykładamy buraczki, posypujemy ostrym serem – kozim lub twardym, pleśniowym, a na to wszystko dressing z oliwy z ząbkiem czosnku. I gotowe! Pieczone buraczki (są słodkie i dość łagodne) bardzo dobrze smakują też z jogurtem czosnkowym (ze sporą ilością ząbków czosnku).

Zobacz także: Nadziewamy warzywa

SKOMENTUJ (4)
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
KOMENTARZE (4)
~Asia/rok temu
Właśnie piekę buraki w piekarniku - 1h pieczenia i buraki twarde. :(
~kam/3 lata temu
30 min pieczenia to fikcja, siedzą już 1 godz 20 min i wciąz są twarde, choć pokrojone na małe kawałki, pewnie po 2 godzinach dopiero będą zjadliwe
~Samosia/4 lata temu
Jeszcze nie robiłam pieczonych buraków,ale mam ochotę je zrobić .Ten przepis wydaje się prosty więc zrobię według niego.Lubię eksperymentować w kuchni.Dziękuję za przepis
POKAŻ KOMENTARZE (4)