Jak przechowywać orzechy włoskie

Co zrobić, żeby orzechy się nie psuły i były smaczne

Jak przechowywać orzechy włoskie
Dostałam od koleżanki świeżo zebrane orzechy włoskie. Jak powinnam je przechowywać, by się nie psuły i były smaczne?          
Małgorzata K. z Kętrzyna


Orzechy włoskie, podobnie jak laskowe, najlepiej jest przechowywać w skorupkach. Wtedy lepiej zachowują świeżość i swoje właściwości. Są też mniej narażone na to, że zepsuje się zawarty w nich tłuszcz. Składnik ten bowiem bardzo szybko jełczeje – szczególnie gdy orzechy są przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze (stają się one wtedy gorzkawe i niesmaczne). Dlatego niełuskane orzechy najlepiej jest umieścić w worku, koszu lub skrzynce i trzymać w suchym, przewiewnym i dość chłodnym miejscu. W takich warunkach ich skorupki nie pokryją się pleśnią, a środki długo pozostaną smaczne, jędrne i soczyste.

Porady kulinarne - forum >>
Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Zamroźcie orzech włoskie świeżo po zerwaniu po rozmrożeniu i rozłupaniu będą fantastycznie świeże jak z drzewa, skórka obiera się rewelka. Warunek trzeba znaleźć smaczna odmianę.