Jak oczyścić grzyby?

Rozpoczyna się sezon na grzyby. I o ile prawie wszyscy lubią je zbierać, o tyle mało kto lubi potem je przebierać i oczyszczać. Podpowiemy jak szybko i sprawnie oczyścić grzyby.

jak oczyścić grzyby

Fot. Fotolia

Grzybowy sezon

Kiedy zaczyna się sierpień, a z nim pora grzybów, w lasach można spotkać coraz więcej osób. Najwytrwalsi grzybiarze pojawiają się już bladym świtem, aby zdobyć jak najlepsze okazy pięknych grzybów. Problem zaczyna się dopiero w domu, kiedy okazuje się, że nie ma chętnych do czyszczenia i przebierania grzybów.

Wstępne przebieranie w lesie

Zacznijmy już myśleć o tym w lesie. Nie wrzucajmy do koszyka lub wiaderka grzybów z korzonkami. Zabierzmy ze sobą mały nożyk i odcinajmy je. Sprawdzajmy przy okazji, czy grzyby są zdrowe. Robaczywe okazy zostawiajmy w lesie. Miło jest oczywiście przynieść do domu pełny kosz grzybów, ale po co nam grzyby, które i tak wyrzucimy?

Oczyszczania grzybów nie odkładajmy na później

Gdy przyniesiemy do domu grzyby, od razu zacznijmy je przebierać. Jeśli pozostawimy je na parę godzin, trudniej będzie nam usunąć z nich listki i piasek, a poza tym robaczki zamieszkujące jeden grzyb mogą przewędrować na inny. A przecież tego nie chcemy.

Zobacz także: Suszenie grzybów

Rękawiczki niezbędne do czyszczenia grzybów

Grzyby brudzą nasze dłonie brązową mazią, którą potem trudno zmyć. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w foliowe rękawiczki (a nie lateksowe), odpowiednie do wszelkich robót w kuchni, podczas których mamy kontakt z żywnością.

Na początku posegregujmy grzyby, tak aby podgrzybki były razem z podgrzybkami, prawdziwki z prawdziwkami itd. To ułatwi nam zadanie. 

Jak czyścić grzyby?

Jeśli już nasze grzyby są posegregowane, możemy przystąpić do najmniej lubianej czynności, czyli do oczyszczania. Niezbędny nam będzie mały nożyk o szpiczastym czubku.

W pierwszej kolejności należy sprawdzać, czy grzyb jest zdrowy. Jeśli zauważymy jakiekolwiek dziurki lub spleśniałe fragmenty, wyrzućmy je. Nasze babcie robaczywe prawdziwki wkładały do gorącego piecyka lub kładły na gorącej kuchni, tak aby robaki uciekły pod wpływem ciepła. Jednak my nie stosujmy tej przestarzałej metody. Chyba, że lubimy jeść grzyby z robakami.

Grzybom oczyszczamy nóżki i kapelusze. Skórkę z nóżek zeskrobujemy delikatnie czerwoniakom, prawdziwkom i koźlakom, u reszty grzybów jest to niekonieczne. Z kapeluszy zdejmujemy liście i patyczki, usuwamy piasek. Jeśli piasek lub ziemię bardzo trudno usunąć, pomóc może jedynie moczenie w zimnej wodzie z dodatkiem soli.

Wszystkie grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą, pozwoli to na usunięcie ziarenek piasku i małych patyczków lub igiełek.

Kiedy nasze grzyby są już wstępnie oczyszczone, możemy je posegregować. Łączmy duże grzyby z dużymi, a małe z małymi. Oddzielnie odłóżmy grzyby, które będzie można ususzyć lub zamarynować, a osobno te, z których mamy zamiar przygotować zupę albo sos.

Jak posegregować grzyby?

Do marynowania najlepiej nadają się malutkie grzybki (czerwoniaki, kurki, prawdziwki i ewentualnie podgrzybki).

Ususzyć możemy średniej wielkości grzyby o dosyć zwartej strukturze (ciężko będzie nam ususzyć grzyby nasączone wodą).

Do gotowania przeznaczmy grzyby duże. Pokrójmy je na mniejsze części. Najlepsze na zupę lub sos będą maślaki, które są jednymi z najsmaczniejszych grzybów.

Polecamy również: Wartości odżywcze grzybów

Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
~xyz/3 lata temu
A cóż to za nowy wynalazek? Dlaczego niby kurek się nie marynuje?
Zenek Kucharz/4 lata temu
Jedzenie marynowanych, duszonych, czucie zapachu suszonych mnie porywa, ale czyszczenie jest straszne, zwłaszcza, jak domownicy nie wiedzą, kiedy skończyć zbieranie przy dobrej passie ;P