Jak nalewać wino? Jak trzymać kieliszek? Jak wybrać dobre wino?

Jak nalewać wino, aby robić to elegancko, zgodnie z obowiązującymi zasadami? Jak trzymać kieliszek i wybrać dobre wino?

/ 7 miesięcy temu
Jak nalewać wino? Jak trzymać kieliszek? Jak wybrać dobre wino? fot. Fotolia

Aby elegancko nalewać wino, trzeba to kilka razy przećwiczyć. Warto także zainwestować w dobry korkociąg z nożykiem, który ułatwi usunięcie folii zabezpieczającej korek i sprawne wyjęcie go.

Ważne jest, aby w trakcie nalewania nie robić gwałtownych ruchów, aby wino się nie wzburzyło, a butelka nie stukała o kieliszek.

Jak nalewać wino?

  1. Odkorkowanie. Otwierając butelkę, najpierw usuń folię otaczającą górną część butelki. Rozetnij folię pod pierścieniem szyjki nożykiem, w który wyposażony jest korkociąg, i usuń całą. Następnie wbij korkociąg w sam środek korka i wkręć go, ale w taki sposób, aby nie przebił korka. Pociągaj do góry. Kiedy już prawie cały korek wyjdzie, delikatnie go wykręć. Przebicie korkociągiem korka może spowodować, że okruszki wpadną do wina, co nie jest estetyczne.
  2. Z której strony gościa stanąć? Osoba serwująca wino staje przy gościu po jego prawej stronie. Butelkę należy trzymać w taki sposób, aby jej szyjka nie dotykała krawędzi kieliszka, a etykieta była zwrócona w kierunku osoby, której nalewamy trunek.
  3. Cienki strumień. Wino lejemy powoli, cienkim strumieniem, po ściance kieliszka. Uważamy, aby nie oblać gościa i nie pobrudzić obrusa.
  4. Ile wina do kieliszka. Kieliszek napełniamy do ok. 1/3 wysokości.

Jak dobierać wino do potraw?

Jak trzymać kieliszek?

Podnosząc kieliszek do ust, najbardziej elegancko jest trzymać go za nóżkę. Czasem można trzymać za stopkę, lecz nigdy za czaszę, aby nie ogrzewać dłonią wina i nie brudzić szkła.

Jak czytać etykiety win?

Jak wybrać wino?

Dobrze jest kupować wino w specjalistycznych sklepach, gdzie sprzedawcy pomogą nam w wyborze. Dużo informacji zawiera etykieta i tzw. kontretykieta, znajdująca się z 2 strony butelki. Wyczytasz tam nie tylko czy wino jest wytrawne, półwytrawne czy słodkie, ale także jakie aromaty są w nim wyczuwalne, czy jest delikatne czy dość cierpkie z powodu sporej ilości tanin.

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)