Sosy mogą być lekkie – nadające potrawie soczystości, albo zawiesiste – zwiększające jej pożywność. Jakkolwiek by jednak patrzeć, wszystkie sosy dodają potrawom smaku i aromatu. Wszak nazwa sos pochodzi od łacińskiego słowa salus, czyli słony. A jak wiadomo, sól była pierwszą przyprawą, jakiej używał człowiek do doprawiania jedzenia. Warto też podkreślić, że smak sosu bardzo łatwo zmodyfikować, wzbogacając go ulubionymi dodatkami.
Majonez
To surowe żółtka utarte z oliwą, przyprawione solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą.
l Do gotowanych jaj, sałatek, wędlin, smażonych mięs i ryb.
Hiszpański
Cebulę i czosnek dusi się z pomidorem, przeciera. Na maśle przesmaża się mąkę, rozprowadza ciemnym wywarem, dodaje warzywa, gotuje. Do wołowiny, dziczyzny. Ugotowane warzywa zmiksuj i zagotuj z masłem i śmietanką. Otrzymasz dekoracyjny i smaczny sos do mięs.
Tatarski
Czyli majonez z dodatkiem posiekanych jaj, marynowanych grzybków, ogórków, kaparów, oliwek. Do wędlin, zimnych pieczonych mięs i kanapek. Smak sosu tatarskiego bardzo łatwo uatrakcyjnisz, łącząc majonez z ulubionymi zakąskami ze słoika. Możesz też dodać zieleninę.
Holenderski.
Białe wytrawne wino gotuje się z wodą, studzi, łączy z żółtkami. Ubija na parze z kawałkami masła, doprawia i przeciera. Do potraw z ryb, warzyw i jaj.
Ćwikła
Robi się ją z ugotowanych, startych buraków, które miesza się z chrzanem, przyprawia octem, solą i cukrem. Do zimnych mięs.
Aksamitny
Mąkę przesmaża się na maśle, dodaje jasny wywar, miesza, gotuje, dodaje śmietankę, doprawia i przecedza. Do drobiu, cielęciny, ryb.
Aksamitny sos nabierze zielonego koloru, jeśli doda się masła utartego z posiekanymi ziołami
Chrzanowy
Powstaje przez połączenie chrzanu z wywarem mięsnym, śmietaną, posiekanym jajkiem i przyprawami. l Do gotowanych jaj, wędlin, galaret, ryb.
Grzybowy
Namoczone suszone grzyby gotuje się, sieka. Cebulę szkli na maśle, dusi z wywarem z grzybów, dodaje grzyby i śmietankę, doprawia. Do mięs, gołąbków, klusek.
Winegret
Jego podstawowe składniki to oliwa, ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz. Można też dodać zioła, musztardę, czosnek, przecier pomidorowy. Do sałatek i surówek.
Beszamel
Zasmażkę z masła i mąki rozprowadza się zimnym mlekiem, gotuje na małym ogniu i przeciera. Można doprawić ziołami, curry, serem. Do zapiekanek, jarzyn, ryb.
Jak nadać wyrazistości potrawom?
Rabat do -30% na wybrany asortyment dostępny w butiku stacjonarnym i na riskmadeinwarsaw.com Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł