Mrożenie papryki pozwala zachować jej kolor i smak, ale niestety nie zawsze jędrność - papryka po rozmrożeniu nie będzie już chrupiąca, jak ta świeża, za to świetnie sprawdzi się we wszystkich daniach na ciepło.
Jeśli chcesz zamrozić paprykę na zimę, wybieraj tylko jędrne warzywa o jednolitej skórce. Można mrozić zarówno czerwoną, jak i zieloną czy żółtą paprykę. Pamiętaj, że zamrożoną paprykę można przechowywać przez około 8 miesięcy.
Jak mrozić paprykę?
Paprykę umyj, a następnie dobrze osusz. Usuń z papryk gniazda nasienne i wewnętrzne błonki. Możesz pokroić ją na większe lub mniejsze kawałki - w zależności od przeznaczenia. Możesz ją również obrać ze skórki - zwykłą obieraczką lub opalić nad gazem. Skórka papryki jest ciężkostrawna, więc jeśli masz delikatny żołądek, lepiej się jej od razu pozbyć.
Poporcjowaną paprykę włóż do plastikowych woreczków lub pudełek (koniecznie tych, które nadają się do mrożenia). Możesz ją też mrozić luzem na tacy i dopiero potem przełożyć do opakowań. Wówczas będziesz mieć pewność, że unikniesz zbicia warzyw w tzw. bryłę. Przed zamknięciem, w woreczkach i pojemnikach powinno być jak najmniej powietrza.
fot. Adobe Stock
Jaka papryka najlepiej nadaje się do mrożenia?
W sierpniu i na jesieni papryka jest najtańsza, warto więc choć trochę jej sobie zamrozić na zimowe miesiące. Kupuj wówczas dobrze przechowywaną (ta z chłodni długo raczej nie wytrzyma), jędrną paprykę z lśniącą skórką.
Na lokalnych targach warzywnych worek papryki (ok. 5 kg) kupisz już za około 20 złotych.
Jak podawać mrożoną paprykę?
Mrożona papryka doskonale nadaje się do wszystkich dań jednogarnkowych: do leczo, kaszotto, risotto czy wariacji na temat curry. Sprawdzi się we wszystkich warzywnych zupach krem czy hummusie. Z powodzeniem możesz ją również nafaszerować np. mięsem i ryżem, a potem upiec w piekarniku.
Pamiętaj, żeby przed dodaniem papryki do potrawy, nie rozmrażać jej - dorzuć ją prosto do gotującego się dania (inaczej straci kolor i jędrność). Raczej nie gotuj jej zbyt długo - 5-7 minut w zupełności wystarczy.
fot. Adobe Stock
Czy papryczkę chilli też można mrozić?
Ostrą papryczkę chilli też możesz zamrozić - przygotowując ją tak samo. Umyj, wysusz, usuń nasiona, następnie pokrój i włóż do torebek.
Raczej nie powinno się jej wcześniej blanszować, ani gotować. Tak przygotowana papryka chili może być przechowywana przez ok. 8-10 miesięcy w zamrażarce. Nie straci nic na ostrości, ale może być nieco mniej jędrna.
Przepisy z papryką w roli głównej: