Jak marynować szparagi?

Szparagi.
Sezon na szparagi rozpoczyna się już pod koniec kwietnia. A trwa tylko 3-4 tygodnie! Warto w tym czasie przygotować zapasy i marynować te pyszne, lekkostrawne warzywa. Oto sprawdzone przepisy na przygotowanie marynaty do szparagów.
/ 16.04.2012 14:33
Szparagi.

Przepis tradycyjny:

Składniki na marynatę:

  • litr octu winnego
  • litr białego wina lub wody
  • 2- 3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gotujemy wszystkie składniki. Gdy marynata zawrze wrzucamy umyte szparagi i gotujemy je 5 minut od momentu, gdy marynata powtórnie zawrze. Wykładamy na ściereczkę i zostawiamy do osuszenia na kilka godzin. Do słoików dodajemy pokrojony ząbek czosnku i sucha papryczkę peproncino. Na koniec wkładamy szparagi.

Zalewamy je oliwa lub olejem. Usuwamy powietrze, które pozostało pomiędzy warzywami. Odstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni.

Przepis z dodatkowymi przyprawami:

Składniki:

  • 1 kg szparagów,
  • 500 ml osolonej wody,
  • 250 ml białego octu winnego,
  • 3 łyżeczki słodzika w płynie,
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżeczka posiekanych listków estragonu,
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • łyżeczka posiekanych listków trybuli

Przygotowanie:

Szparagi umyć, obrać, obciąć końce. Łupiny włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Wywar odcedzić, dodać ocet, słodzik i pieprz, zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć szparagi i gotować około 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoi razem z estragonem, koperkiem i trybulą, zalać płynem i zamknąć.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść szparagi?

Redakcja poleca

REKLAMA