Przepis tradycyjny:
Składniki na marynatę:
- litr octu winnego
- litr białego wina lub wody
- 2- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Gotujemy wszystkie składniki. Gdy marynata zawrze wrzucamy umyte szparagi i gotujemy je 5 minut od momentu, gdy marynata powtórnie zawrze. Wykładamy na ściereczkę i zostawiamy do osuszenia na kilka godzin. Do słoików dodajemy pokrojony ząbek czosnku i sucha papryczkę peproncino. Na koniec wkładamy szparagi.
Zalewamy je oliwa lub olejem. Usuwamy powietrze, które pozostało pomiędzy warzywami. Odstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni.
Przepis z dodatkowymi przyprawami:
Składniki:
- 1 kg szparagów,
- 500 ml osolonej wody,
- 250 ml białego octu winnego,
- 3 łyżeczki słodzika w płynie,
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- łyżeczka posiekanych listków estragonu,
- łyżeczka posiekanego koperku,
- łyżeczka posiekanych listków trybuli
Przygotowanie:
Szparagi umyć, obrać, obciąć końce. Łupiny włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Wywar odcedzić, dodać ocet, słodzik i pieprz, zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć szparagi i gotować około 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoi razem z estragonem, koperkiem i trybulą, zalać płynem i zamknąć.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść szparagi?