Jak gotować grzyby

Aromat - to pierwsze imię grzybów, zwłaszcza tych leśnych. Jak gotować grzyby, by były aromatyczne? Gotowane grzyby to składnik sosów, nadzień, zup i pasztetów. Ale równie cenny jest też wywar.

fot. Nieznane

Aby ugotować suszone grzyby, trzeba je najpierw umyć, a następnie namoczyć na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie, przelewając ją jednak do nowego naczynia – garnka lub rondla – na dnie pierwszego naczynia najczęściej znajduje się bowiem piasek. Tak przygotowane grzyby gotujemy w posolonej wodzie przez ok. pół godziny, w zależności od rodzaju.

Grzyby świeże lub mrożone, nie wymagają wcześniejszego namaczania. Czyste, zalewamy taką ilością wody, jaka jest potrzebna, żeby je przykryć. Gotujemy przez ok. 30 minut, w międzyczasie dolewając nieco wody, aby cały czas były przykryte, a następnie wyjmujemy cedzakiem.

Aromatyczna woda spod grzybów, powinna być przecedzona przez bardzo drobne sito, ponieważ mogą się w niej znaleźć nieproszeni goście z lasu – dotyczy to zwłaszcza grzybów, które sami zbieraliśmy. 

Polecamy: Jak dusić grzyby?

Po ugotowaniu grzybów takich jak maślaki, borowiki czy podgrzybki, zwłaszcza tych mrożonych – dla pewności przecinam je jeszcze na mniejsze kawałki, aby sprawdzić czy wewnątrz nie pozostali nieproszeni, leśni mieszkańcy.

SKOMENTUJ (4)
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (4)
~gosc/9 miesięcy temu
W czasie gotowania swiezych grzybow lesnych powstawa lekko rozowa piana.Czy byl tam grzyb trujacy
~gość/2 lata temu
Gotuje Pani z robakami, a potem dopiero grzyby przecina?!
~gość/4 lata temu
A czy wiecie ile wartości odżywczych mają grzyby?
http://www.niam.pl/pl/artykul/652-jedz_grzyby_dla_zdrowia_urody_i_dobrej_sylwetki
POKAŻ KOMENTARZE (4)