Jak gotować ciecierzycę?

Czy wiesz, jak długo należy gotować ciecierzycę? Ile wody użyć do gotowania i czy trzeba ją solić? Dowiedz się, jak gotować ciecierzycę!

jak gotować ciecierzycę

fot. Fotolia

Ciecierzyca – cenne źródło błonnika

Ciecierzyca pochodzi z rodziny bobowatych, zwana bywa także cieciorką lub grochem włoskim. Przybyła do nas z Azji. Jest skarbnicą składników odżywczych, zawiera nader cenne białka, witaminy i minerały. Nie jest zbyt kaloryczna, a dostarcza organizmowi niemałą porcję błonnika, może być więc stosowana jako składnik wielu prozdrowotnych diet. Jeśli do tego dorzucimy ciekawy, wciąż jeszcze nieograny smak, to ciecierzyca staje się produktem, którego o prostu nie wolno zlekceważyć.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Jak długo gotować ciecierzycę?

Przed rozpoczęciem procesu gotowania należy ją dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (Jeśli chcemy jeść ją na surowo, czas ten przedłuży się nam do 24 godzin). Następnie musimy ją odcedzić. Cieciorkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu zajmie to około 1,5 godziny.

Wody nie solimy! Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania (jeśli to konieczne nawet dwa razy).

Ciecierzyca posiada bardzo grubą skórkę, przez co długo zachowuje swój kształt. Aby ją zmiękczyć możemy dodać podczas gotowania obranego ziemniaka.

Sprawdź również: Jak długo gotować bób?

Jak ją przyrządzić?

Cieciorkę możemy ugotować lub też kupić ciecierzycę w puszkach, przygotowaną do natychmiastowego spożycia. Co zrobić z ciecierzycy? Najkrócej mówiąc, co tylko wyobraźnia podpowie. Powszechnie dodaje się ją do zup i gęstych potrawek. Świetnie sprawdza się w sałatkach i jako dodatek do dań warzywnych.

Zmiksowana z oliwą, sezamem i sokiem z cytryny daje pyszną pastę zwaną humusem.

Zmiksowana cieciorka może zresztą stać się podstawą wielu dań, na przykład kotletów, które mogą stanowić doskonałą alternatywę dla dań mięsnych. Zaskakujące może być też wykorzystanie ciecierzycy do deserów, miksowane z kakao lub w całości obtaczane w cukrze. 

Zobacz także: Jak zrobić chrupiącą zupę?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/2 lata temu
drodzy parafianie. proponuję poczytać! cieciorka i ciecierzyca to dwie różne rośliny! chociaż, faktycznie, bardzo często mylone.
/3 lata temu
Witam, Proponuję ciecierzycę w sałatce. Składniki poniżej. - Puszka ciecierzycy - Duża papryka (upiec w piekarniku, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę) - Duży ogórek zielony (obrać, pozbyć się pestek, pokroić w drobną kostkę) - Papryczka chili (ilość wedle uznania, pokroić w drobną kostkę) - zielona pietruszka (ilość wedle uznania) - świeża kolendra (opcjonalnie ale bardzo polecam) - oliwa z oliwek, pieprz, sól Wszystko ze sobą połączyć. Smaczego
/3 lata temu
ja robie cieciorke w sosie pomidorowym z dodatkiem smazonego miesa- pycha
POKAŻ KOMENTARZE (6)