Jak dobrać marynatę do mięsa

Przyprawy sprawiają, że uczucie sytości może być odczuwane szybciej.
Marynaty pełnią ważną rolę w procesie przygotowywania mięs – sprawiają, że mięso kruszeje, napełnia się aromatem, nie wysycha podczas obróbki termicznej, nabiera niepowtarzalnego smaku.
/ 05.08.2010 21:29
Przyprawy sprawiają, że uczucie sytości może być odczuwane szybciej.

Oczywiście nie ma jednej uniwersalnej marynaty do wszystkiego, ale na szczęście wiele marynat ma tę samą gamę podstawowych składników, których przynajmniej część zawsze masz w domu. Do tych składników należ: ocet, ocet balsamiczny, oliwa, wino białe i czerwone, miód, musztarda, sok z cytryny, olej sojowy, ketchup, syrop klonowy. Same płynne dodatki to za mało – potrzebne są również zioła i przyprawy.

Przykładowe marynaty

Marynata do kurczaka, ryb lub wieprzowiny: 1-2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki keczupu, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, po pół łyżeczki majeranku i tymianku, Tabasco.

Marynata musztardowa: 5 łyżek ziarnistej musztardy, 2-3 łyżki wytrawnego wina, 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, po łyżce posiekanej pietruszki, szczypiorku i tymianku – najlepszy byłby świeży, ale możesz go zastąpić suszonym, papryka ostra lub słodka – w zależności od Twoich upodobań, pieprz. Najlepiej pasuje do mięsa z indyka, karkówki lub łopatki.

Marynata do karkówki: pół szklanki oliwy z oliwek, rozgniecione dwa ząbki czosnku, pieprz, pieprz Cayenne, tymianek, bazylia i oregano.

Marynata cynamonowo-czosnkowa do drobiu: 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki soku z limetki, łyżka oliwy, łyżeczka suszonej kolendry , niecała łyżeczka kminu rzymskiego, niecałe pół łyżeczki cynamonu.

Marynata do żeberek: 5 łyżek miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki ketchupu, kilka pokruszonych ziaren gorczycy, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, tymianek – marynatę należy przygotować gotując wszystkie składniki.

Gotowa czy zrobiona

Na rynku dostępne są gotowe marynaty, jednak z uwagi na to, by nie zawierały one soli i by jak najbardziej trafiały w Twój gust kulinarny – najlepiej przyrządzić je samemu. Każde mięso powinno się marynować przez minimum 2 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

Polecamy: Mięsa z owocami

Jednak najwygodniej jest przygotować marynatę i umieścić w niej mięso na noc, wówczas musi się ono znaleźć w lodówce, następnie na 2 – 3 godziny wyjmij je przed włożeniem na ruszt. 

Czytaj także: Grillowanie - dobre rady

Redakcja poleca

REKLAMA