POLECAMY

Jak długo gotować ziemniaki?

Jak długo gotować ziemniaki? Czy solić je podczas gotowania? Właśnie rozwiewamy wasze wątpliwości!

Jak długo gotować ziemniaki? fot. Fotolia

Ziemniaki trzeba gotować przez 20-30 minut, ale po upływie 20 minut warto sprawdzić, czy są już gotowe. Możesz to zrobić np. za pomocą widelca. Pamiętaj, aby posolić ziemniaki! Żeby subtelnie odmienić ich smak, możesz dodać do wody np. posiekane ząbki czosnku, zioła lub inne przyprawy.

Mówi się, że ziemniaki są kaloryczne i powinny unikać ich osoby będące na diecie. Okazuje się jednak, że mają ok. 70 kcal w 100 g, a tak naprawdę tuczą sosy i tłuszcze, które do nich dodajemy. Nie wyłączajmy ich więc z naszego jadłospisu, gdyż mogą poszczycić się bogactwem właściwości odżywczych.

Ziemniaki - z pola na stół

Przygotowanie ziemniaków do gotowania

Należy je obrać – z tym, że jak najcieniej, gdyż najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką, a następnie dokładnie wypłukać.
Jeśli pokroimy je (np. na 4 części) – ugotują się szybciej. Dobrze jest także, żeby były w miarę możliwości podobnej wielkości.

Jak długo gotować ziemniaki?

Ziemniaki gotujemy przez ok. 20-30 minut, w zależności od odmiany i mocy kuchenki. Zalecamy sprawdzić po 20 minutach, czy są już dobre - wkładając widelec. Jeśli wchodzi bez problemu i czujemy, że ziemniak jest miękki - to znak, że jest już gotowy.
Nie zapominajmy o posoleniu ziemniaków w trakcie gotowania.
Gdy nasze kartofle się już ugotowały – odcedzamy je i podajemy w całości lub tłuczemy, np. z dodatkiem masła.
W celu uzyskania niecodziennego aromatu - do gotowania ziemniaków można dodać cebulę, czosnek lub gałązkę dowolnych, świeżych ziół.

Co zrobić z ziemniakami z obiadu?

Wartości odżywcze ziemniaków

Przede wszystkim, stanowią źródło potasu i magnezu, oraz (w mniejszej ilości) żelaza, fosforu i wapnia, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi, stanowią budulec kości oraz poprawiają przemianę materii.
Warto też wiedzieć, że są one lekkostrawne, poprawiają pracę jelit oraz dzięki zawartości błonnika, są pomocne przy zaparciach. Ponadto, dostarczają naszemu organizmowi cały arsenał witamin: A, C, B1, B2, B3, B6 oraz PP.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (40)
/3 miesiące temu
A co ma moc kuchenki do czasu gotowania ? Gotowanie przebiega w 100 C jaka by moc kuchenki nie była. Jak zostawimy garnek na mocnym gazie, to tylko woda się wygotuje....
/7 miesięcy temu
Szkoda, że nie napisali jak gotować. Może gdzieś indziej znajdę tę informację.
/8 miesięcy temu
Sz.M - jak najbardziej, obawy powinny wystąpić jeśli Ci nie "pocieknie"
POKAŻ KOMENTARZE (37)