Jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni

Rodzice powinni wykazać zrozumienie dla pierwszych prób samodzielnego spożycia posiłku przez dziecko. To nie takie łatwe zadanie!
Kuchnia jest to miejsce, gdzie domownicy spędzają dużo swojego czasu. Bardzo istotne jest przestrzeganie zasad bezpiecznego użytkowania sprzętów kuchennych oraz zachowania się w tej części domu. Szczególnie jest to ważne, gdy w domu są dzieci.
/ 19.08.2010 21:22
Rodzice powinni wykazać zrozumienie dla pierwszych prób samodzielnego spożycia posiłku przez dziecko. To nie takie łatwe zadanie!

Uwaga – gorące!

Kurki w zlewozmywaku kuchennym od zimnej i ciepłej musisz mieć dobrze oznaczone. Możesz kupić baterię z termostatem ograniczającym temperaturę wody, wówczas unikniesz oparzenia gorącą wodą. Pamiętaj, że gdy podajesz do stołu gorące potrawy, najlepiej rozłożyć je na talerze i dopiero zanosić do stołu. Nie noś do stołu gorących garnków czy patelni.

Gniazdka elektryczne

Bardzo ważne jest zabezpieczenie w kuchni gniazdek elektrycznych przed dostaniem się do nich wody. Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej odległości między gniazdkiem, a zlewozmywakiem. Najlepiej byś w kuchni miała kilka gniazdek, części nich ( 2-3) umieść nad blatem kuchennym a dwa razy tyle pod blatem. Używając sprzętów elektrycznych zwracaj uwagę na przewody, najbezpieczniej jeżeli są one poprowadzone wzdłuż ścian, za szafkami.

Uważaj na dzieci

Gdy masz w domu dzieci to przestrzegaj zasady, iż mogą one przebywać w kuchni tylko pod obecność dorosłego członka rodziny. Dzieci nie mogą znajdować się w pobliżu kuchenki oraz niebezpiecznych sprzętów w kuchni.

Jeżeli masz małe dziecko możesz do kuchni zastosować podobną bramkę jak ta zabezpieczająca schody, wówczas unikniesz wchodzenia dziecka do kuchni, jednocześnie będziesz je cały czas widzieć. 

Polecamy: Jak dbać o zlewozmywak

Zabezpiecz sprzęt kuchenny

Niebezpieczeństwo w kuchni również mogą powodować naczynia szklane czy noże, dlatego muszą znajdować się one zawsze poza zasięgiem dzieci. Gotując potrawy najlepiej używaj tylko tylnich palników, unikniesz wtedy ściągnięcia przez dziecko gorącej potrawy.

Czytaj także: Jak przechowywać naczynia w kuchni

Patelnie i rondle odwracaj zawsze rączkami w stronę ścian, nigdy w stronę kuchni.

Odpowiednio zabezpiecz również detergenty i środki czystości, gdyż mogą one spowodować zatrucie u dziecka ( najlepiej trzymaj je w szafkach zamykanych na klucz).

Redakcja poleca

REKLAMA