POLECAMY

5 przepisów na sprawdzone dania i desery z jabłkami

Z jabłek przyrządzisz danie główne, przepyszne ciasta lub dżemy - zobacz nasze przepisy!

/ miesiąc temu

Jabłka to bogactwo witamin i minerałów. W okresie jesiennym króluje Szara Reneta, Papierówka czy Paulared. Idealnie smakują w tartach, szarlotkach lub z ryżem na mleku. Soczysta i aromatyczna kaczka w połączeniu z jabłkami lub gruszkami sprawdzi się na rodzinne spotkania. Zobacz i przekonaj się jak można przygotować jabłka na wiele sposobów!

Kaczka z jabłkami

Oto składniki na kaczkę z jabłkami:

  • tuszka kaczki
  • 4 średnie jabłka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kaczkę z jabłkami?

Kaczkę dokładnie myjemy i odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacinamy tłuszcz. Posypujemy sola i zmielonym pieprzem. Następnie cebule siekamy na mniejsze plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim wierzch kaczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach Celsjusza.  Tak przygotowaną kaczkę podajemy w całości lub podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 tygodnie temu
Ehh widzę że to nie tylko mój pomysł :P mi zawsze mięso wychodzilo strasznie suche i właśnie dopiero jak zaczęłam polewać to całkowicie niebo, a ziemia. Ten bulion krakus działa cuda :)
/miesiąc temu
Ja co roku na święta przyrządzam kaczkę pieczoną, faszerowaną jabłkami. Samo danie jest proste, ale trzeba uważać żeby mięso nie zrobiło się zbyt suche. Ja podczas pieczenia co jakiś czas zwilżam mięso. Używam do tego bulionu warzywnego Krakus, bo ma na prawdę fajny, aromatyczny smak.