POLECAMY

Grzyby jadalne najczęściej spotykane

Jak rozpoznawać grzyby jadalne? Trzeba wiedzieć jak wyglądają, jaka jest ich budowa. Warto również wiedzieć jakie lubią warunki, w jakich miejscach występują. Poznajcie najczęściej spotykane grzyby jadalne!

Grzyby jadalne najczęściej spotykane fot. Fotolia

Jak rozpoznawać grzyby jadalne? Trzeba wiedzieć jak wyglądają, jaka jest ich budowa. Warto również wiedzieć jakie lubią warunki, w jakich miejscach występują. Potem już tylko pozostaje wiedza kulinarna, czyli co z grzybów jadalnych można przyrządzić do jedzenia. Poznajcie najczęściej spotykane grzyby jadalne!

Grzyby najczęściej spotykane w polskich lasach:

 

Borowik sosnowy

Borowika sosnowego można spotkać - jak sama nazwa wskazuje - w lasach sosnowych. Poznamy go po „mszystym”, ciemnobrązowym kapeluszu, który przy brzegu różowieje. Ma biały, bezwonny miąższ o łagodnym smaku. Spodnia część kapelusza – rurki – u młodych grzybów jest kremowa, u nieco starszych oliwkowo-żółta. Trzon jest zwykle kremowo-biały.

Skarby lasu - grzyby jadalne

Zobacz też: Przepisy na dania z grzybów leśnych

 

Borowik szlachetny

Borowik szlachetny to grzyb, który zazwyczaj rośnie w lasach świerkowych. Ma błyszczący, gładki, ciemnobrązowy kapelusz, od spodu koloru od kremowego do oliwkowego, zielonkawo-żółtego. Trzon w okolicach kapelusza i mniej więcej do połowy jest biały, niżej brązowieje.

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Borowik ceglastopory

Borowik ceglastopory rośnie w lasach iglastych i mieszanych. Jego kapelusz jest ciemnobrązowy, „zamszowy”. Rurki są pomarańczowo-czerwone, a u młodych grzybków żółte lub żółto-pomarańczowe. Trzon jest koloru czerwono-ceglastego, ale przy kapeluszu jest żółty. Miąższ tego borowika jest żółty, a po przekrojeniu sinieje.

 

Podgrzybek brunatny

Podgrzybek brunatny jest grzybem występującym w borach sosnowych. Ma brązowo-czekoladowy kapelusz i żółtą „poduszeczkę” od spodu, która po uciśnięciu zielenieje. Jego miąższ jest kremowo-biały, o delikatnym smaku i zapachu. Trzon pomarańczowo-żółty. Podobny do niego jest podgrzybek zajęczy – ma „popękany” kapelusz.

Zerknij: Oryginalne przepisy na potrawy z grzybami

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Mleczaj rydz

Mleczaj rydz również występuje w lasach sosnowych. Jest pomarańczowym grzybem, o kształcie lejka. Czasem jego kapelusz jest „cieniowany” na zielono. Od spodu ma pomarańczową blaszkę. Po przekrojeniu wypływa z niego czerwonawy płyn – natomiast dla mleczaja smacznego (też jadalny) charakterystyczny jest biały. Sok z rydzów odstrasza komary!

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Gołąbki – słodkawy, winny, zielonkawy i grynszpanowy

Gołąbki winny i słodkawy występują w lasach świerkowych. Gołąbek słodkawy ma kapelusz w przeróżnych odcieniach brązu, cała spodnia część i trzon są biało-żółte. Gołąbek winny odznacza się kapeluszem koloru czerwonego wina, a nawet różowym, z dużo ciemniejszym, a nawet czarnym wgłębieniem. Od spodu ma kremowo-białą (młody) lub kremowo-żółtą blaszkę, która po naciśnięciu ciemnieje.

Trzon jest koloru białego, cieniowany na czerwono. Gołąbek zielonkawy występuje w lasach sosnowych i jest to „brat” gołąbka grynszpanowego. Ich kapelusze są w przeróżnych odcieniach zieleni. Młodzi przedstawiciele mają białawy kapelusz. „Dół” grzyba jest biały, z odcieniami żółtego. Te grzyby jadalne łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym. Gołąbki nie posiadają pewnych „muchomorowych elementów” w swoim wyglądzie, do których zalicza się: otoczkę przy nóżce (pochwa), pierścień na trzonie, białawe strzępki na kapeluszu, wypukły kapelusz.

Skarby lasu - grzyby jadalne

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Pieprznik jadalny – kurka

Kurka (pieprznik jadalny) jest grzybem charakterystycznym dla borów jodłowych. Lubi rosnąć w paprociach i jeżynach. Jest kształtu lejkowatego. Kolor tego grzyba może być różny – od jasno-brzoskwiniowego do żółtego. Grzyb ten od spodu ma blaszkę nieco jaśniejszą od koloru kapelusza. Kurka jest „kruchym” grzybem.

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Maślaki – zwyczajny, żółty, lepki

Maślak żółty i lepki lubią lasy modrzewiowe. Maślaka żółtego poznamy po wesołym żółto pomarańczowym kapeluszu, jaskrawo-żółtej poduszce i żółtym trzonie. Maślak lepki jest mniej urzekający od żółtego – jest pokryty śluzem i ma oliwkowoszary kolor. Maślak zwyczajny upodobał sobie polany i młode lasy sosnowe. Jest smacznym grzybem koloru żółto-pomarańczowego. Kapelusz jest pomarańczowy, poduszka nieco jaśniejsza, a nóżka żółtawa.

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Borowiec dęty

Borowiec dęty to niezwykle aromatyczny i cenny grzyb z lasów modrzewiowych. Jego kapelusz przybiera przeróżne ubarwienie, od jasno-cytrynowego, po czerwonobrązowy. Kapelusz pokrywają pilśniowate, trochę ciemniejsze łuski, a od spodu widoczne są wyraźne pory. Trzon jest pusty w środku.

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Koźlarze – babka, czerwony, czarny, pomarańczowy

Brzeźniaki to miejsca, które upodobały sobie koźlarz babka i koźlarz czerwony. Koźlarz babka uwielbia „towarzystwo” smukłych brzózek. Ma oliwkowo-brązowy kapelusz z oliwkowo-kremową poduszką. Trzon jest chropowaty czarno-biały. Brunatny kapelusz natomiast jest charakterystyczny dla koźlarza czarnego, który preferuje wilgotniejsze brzeźniaki. Koźlarz pomarańczowy z kolei, występuje między brzózkami, tam gdzie podłoże jest bardziej suche. Jak nazwa wskazuje, jego kapelusz będzie miał kolor pomarańczowy. Poduszka i trzon – jak u poprzednich koźlarzy.

Odmienne od wspomnianych jadalnych grzybków upodobania środowiskowe ma koźlarz czerwony, który na dobre zagościł w laskach osikowych. Poznamy go po jaskrawym czerwono-pomarańczowym kapeluszu, kremowo-szarej poduszce i smukłym białym trzonie, „oblepionym” brunatnymi kosmkami. Po przekrojeniu tego koźlarza – miąższ ciemnieje.

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Czubajka kania i czubajka czerwieniejąca

Kanie czubajki to grzyby występujące w porębach świerczynowych. Są do siebie bardzo podobne. Czubajka czerwieniejąca jedynie po przekrojeniu zaznacza na swoim miąższu „rumieniec”. Kapelusze obu grzybów są stożkowate, kremowe z brązowymi strzępkami – co odróżnia je od muchomora. Mają biało-kremową blaszkę od spodu, smukłe jasne trzony z brązowymi plamkami i pierścień okalający trzon kilka centymetrów w dół od kapelusza.

Skarby lasu - grzyby jadalne

 

Opieńka miodowa

Opieńka miodowa to grzyb jadalny zwiastujący... rychłą zimę. Podobnie jak czubajki, opieńka upodobała sobie poręby. Jest to niepozorny grzyb na cienkim miodowo-brązowym trzonie trzonie. Jego kapelusz może mieć przeróżne odcienie brązowego i pokryty ciemniejszymi łuskami. Blaszki na odmianę są beżowo-różowe lub żółtawe.

Sprawdź też: Przepis na grzyby w śmietanie

Na podstawie:
Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich znaczenie, PWRiL, Warszawa, 1988
Ignaciuk J., Grzybów zbieranie a i kosztowanie, Oficyna Warmińska, Olsztyn 1991
Ryciny pochodzą z: Ignaciuk J., Grzybów zbieranie a i kosztowanie, Oficyna Warmińska, Olsztyn 1991

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (19)
/11 miesięcy temu
Trzeba dodać że Borowiec dęty jest w Polsce chronionym gatunkiem.
/3 lata temu
dziękuje przyda mi się na przyrodę
/3 lata temu
mi też :)
POKAŻ KOMENTARZE (16)