Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

Rabarbar jest warzywem, którego częścią jadalną są ogonki liściowe. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i kwas szczawiowy odpowiedzialny za wypłukiwanie z organizmu wapnia.
/ 05.05.2010 10:31

Rabarbar jest warzywem, którego częścią jadalną są ogonki liściowe. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i kwas szczawiowy odpowiedzialny za wypłukiwanie z organizmu wapnia.

Ale dzięki temu, że pojawia się jako pierwszy w naszych ogródkach wybacza mu się to i chętnie używa się rabarbaru jako namiastki "owocu" do różnego rodzaju wypieków, galaretek, kompotów itp.

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


Dziś proponuje ciasto z rabarbarem. Jest ono ogólnie znane jako "Placek kolorowy", "Skubaniec" (w moim domu nazywa się ono "Ulubieniec", bo jest to ulubione ciasto mojego brata i stąd ta nazwa). Jest bardzo proste do wykonania i ładnie się prezentuje. Jedną z zalet jest również to, że do jego wykonania można używać różnych owoców sezonowych, a zimą dżem czy marmoladę. Można dodać również do jednej części ciasta kakao - wtedy będzie bardziej kolorowo.
Do wykonania placka rabarbarowego będziemy potrzebować:

Ciasto

  • 3 szklanki maki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • cukier waniliowy
Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec
  • Piana
  • 6 białek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • kisiel truskawkowy
  • Rabarbar lub inne owoce sezonowe (dżem)
Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


Wykonanie ciasta

Wysypujemy na stolnice trzy szklanki maki, dodajemy cukier,
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


…cukier waniliowy i proszek do pieczenia…
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


…mieszamy, dodajemy kostkę margaryny, siekamy nożem…
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


…na koniec wlewamy żółtka…
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


… i szybko zagniatamy ciasto.
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


Formujemy i dzielimy na trzy części, owijamy w folie i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do wypieków. Wyjmujemy schłodzone ciasto i ucieramy na tarce do warzyw z dużymi otworami na blaszkę.
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


Przystępujemy do ubijania piany, najpierw ubijamy białka na sztywno i powoli dosypujemy cukier, na koniec dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy. Ciasto wyrównujemy dłonią i kładziemy rabarbar, następna warstwa ciasta, teraz piana z białek i na koniec jako kruszonka następny kawałek ciasta ścieramy.
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do około 180° piekarnika i pieczemy około 50 minut.
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec


Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec

 

AL

Redakcja poleca

REKLAMA