Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Pyszne ciasto, które smakuje i pachnie pomarańczami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polewa z lukru przygotowanego z cukru pudru i soku cytrynowego dodatkowo wzbogaca jego cytrusowy smak. Ewentualnie ciasto możemy też wzbogacić, dodając do niego kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
/ 03.03.2010 08:07

Pyszne ciasto, które smakuje i pachnie pomarańczami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polewa z lukru przygotowanego z cukru pudru i soku cytrynowego dodatkowo wzbogaca jego cytrusowy smak. Ewentualnie ciasto możemy też wzbogacić, dodając do niego kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 75 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • starta skórka z jednej pomarańczy.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Do miski wkładamy jajka, cukier i masło w temperaturze pokojowej.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Miksujemy na jednolitą masę.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Wlewamy do niej sok pomarańczowy. Mieszamy.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

A na koniec skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Średniej wielkości blaszkę w dowolnym kształcie (u mnie jest to forma na keks, ale może też być okrągła foremka) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Wlewamy do niej masę.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180°, przez około pół godziny. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Można je także ozdobić dodatkowo kolorową posypką.

Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Smacznego!
 

Anna Łyczko Borghi