POLECAMY

Słodycz Bliskiego Wschodu - sprawdź jak jeść figi!

Figi to słodkie owoce o charakterystycznym kształcie. Sprawdź jak je jeść i z czym podawać!

/ 4 miesiące temu
Słodycz Bliskiego Wschodu - sprawdź jak jeść figi! fot. Fotolia

Jak jeść figi?

Świeże figi należy dokładnie umyć i przepołowić. Na początku pozbywamy się kryształków cukru, które powstały na powierzchni owocu. Spryskujemy je wodą i podgrzewamy przez około 30 sekund w mikrofali. Tak przygotowane mogą być bazą przetworów i dżemów.

Doskonale smakuje zarówno ze skórką, jak i sam miąższ. Przygotowując z nich przystawkę możemy zestawić je z serem, miodem lub szynka parmeńską. Całe figi doskonale sprawdzają się w dżemach – zarówno te suszone, jak i świeże.

Ciasto z figami

Oto składniki na ciasto z figami:

  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3-4 figi
  • starta skórka z cytryny

Jak zrobić ciasto z figami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Miksujemy oliwę z oliwek razem z mlekiem i jajkami na gładką i puszystą masę. W drugiej misce mieszamy suche składniki. W międzyczasie kroimy figi na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy. Tak przygotowane doskonale smakuje oprószone cukrem pudrem.

Sałatka z figami

Oto składniki na sałatkę z figami:

  • 5 świeżych lub suszonych fig
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • garść orzechów pinii
  • łyżka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sałatkę z figami?

Na początku kroimy figi w drobne kawałeczki. Następnie orzechy pinii rozkruszamy za pomocą moździerza. Kolejno mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz miód. Wszystko delikatnie łączymy. Tak przygotowana sałatka ciekawie komponuje się z dodatkiem mieszanki sałat.

Sprawdź inne porady kulinarne

Tagi: figiowocesałatkaciastodania
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
sałatka dobrze smakuje z mieszanką sałat, serio?