Farbowanie jajek babcinym sposobem

Nie musisz kupować sztucznych barwników, których składniki chemiczne mogą wnikać przez skorupkę jajka! Wypróbuj naturalne sposoby.

Nie musisz kupować sztucznych barwników, których składniki chemiczne mogą wnikać przez skorupkę jajka. Nasze babcie barwiły pisanki wyłącznie naturalnymi sposobami. Zobaczcie, jak zafarbować jajka na pomarańczowo, czarno, żółto, zielono, różowo i fioletowo oraz inne kolory.

Farbowanie jajek babcinym sposobem

fot. Fotolia

Co będzie ci potrzebne do barwienia jajek? Na pewno garnuszki, jakieś sitko, łyżka, ręczniki papierowe, miejsce, gdzie jajka będą mogły wyschnąć.

Jak prawidłowo barwić jajka?

Technika barwienia jajek naturalnymi barwnikami jest dość prosta. Do średniej wielkości garnuszka wkładamy naturalny barwnik i zalewamy go wodą (można dodać sól, nie będą pękać). Dla lepszego i pewniejszego efektu można zostawić taki roztwór na noc lub 24 godziny. Potem trzeba barwnik zagotować, chwilę pogotować, dodać odrobinę octu, zamieszać i przecedzić przez sitko.

Możemy zabarwić jajka surowe - wkładamy i gotujemy, wówczas kolor będzie mocniejszy lub już ugotowane jajka włożyć do gorącej wody z barwnikiem i poczekać, aż woda ostygnie. Moc koloru zazwyczaj zależy od tego, na jak długo zanurzamy jajko w barwniku, od kolor skorupki - im jaśniejsza tym szybciej i ładniej nam się zabarwi. Zabarwione jajko wyjmujemy łyżką, wycieramy papierowym ręcznikiem lub serwetką i pozostawiamy do wyschnięcia (np.w kieliszku lub jakimś stojczku do jajek). Jak wyschną można je przetrzeć szmatką nasączoną olejem, spryskać lakierem do włosów

Farbowanie jajek babcinym sposobem

fot. Fotolia

Naturalne barwniki do jajek - z czego?

Sprawdzonym sposobem barwienia jajek jest gotowanie ich w wodzie z dodatkami:

  • łupin cebuli (pomarańczowobrązowe);
  • woda z dodatkiem octu (biały kolor - ugotowane jajko wkładamy)
  • kory dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego (czarne);
  • kurkuma, curry (żółty);
  • soku z buraka (różowe);
  • kory młodej jabłoni lub płatków kwiatu nagietka (żółtozłociste);
  • pędów młodego żyta lub listków barwinka (zielone);
  • mrożona maliny lub żurawina (jasnoczerwony);
  • liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu (granatowy);
  • szpinak (jasnozielony);
  • płatków kwiatu ciemnej malwy (fioletowe).

Farbowanie jajek babcinym sposobem

fot. Fotolia

Wcześniej można wyrysować na skorupce wzór stopionym woskiem lub wydrapać motyw ostrym narzędziem (grubą igłą, scyzorykiem, szydłem) po zabarwieniu jajek.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/rok temu
W tym roku pierwszy raz farbowałam jajka naturalnie i wyszły piękne! Używałam czerwonej kapusty (niebieski kolor), kurkumy (żółty), szpinaku (zielony), no i wiadomo - łupin cebuli (czerwony kolor). Ale warto użyć do tego naprawdę dobrej jakości jajek - ja używałam jajek z fermy brychcy, bo mam je pod ręką i są sprawdzone, koleżanka używała jajek z marketu i wyszły blade. Nie wiem z czego to wynika, bo robiła wszystko tak jak ja, więc zakładam że jakość jajek z marketu jest dużo gorsza. W każdym razie gorąco polecam farbowanie jajek naturalnym sposobami - moje dzieci były zachwycone :)
/rok temu
A gdzie przepisy jak to zrobić?!
/2 lata temu
Niedziała
POKAŻ KOMENTARZE (7)