Domowe sposoby na przetwory z ogórków

Przetwory z ogórków to najlepszy sposób na to by spożytkować te warzywa. Wypróbuj nasze przepisy na przetwory z ogórków!

przetwory z ogórków

Fot. Fotolia

Przetwory z ogórków - przepisy

Koreczki ogórkowe

Ten przepis dostała moja mama od swojej przyjaciółki. Można je zimą zajadać podczas rodzinnych imprez. Są pyszne.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • słodka papryka,
  • curry oraz gorczyca, żeby koreczki były twardsze.

Cebule kroimy w półksiężyce, a ogórki w grube plastry. Te ostatnie zasypujemy solą odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok. Po upływie tego czasu dodajemy do nich resztę składników i mieszamy.

Przygotowujemy zalewę: 1,5 szklanki wody, tyle samo octu i około szklanki cukru. Zalewę zagotowujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, chłodną zalewamy powkładane do słoików „koreczki”. Zakręcone słoiki wkładamy do sporego garnka wyłożonego ścierką, wlewamy trochę wody, tak by zakryła słoiki do ¾ wysokości, chwilę gotujemy.

Polecamy: Jak zakisić ogórki?

Sałatka na zimę

Oto sposób mojej mamy, ja nazywam ją troszkę „szwedzką”. Oto przepis:

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
  • 8 cebul,
  • sól,
  • szklanka oleju i octu.

Ogórki kroimy w plasterki, a cebule w krążki. Wszytko razem mieszamy i zalewamy olejem i octem z solą. Jeśli ktoś lubi, może dodać także cukier. Pozostawiamy na cały dzień, aż ogórki puszczą sok. Wkładamy do słoików, dolewamy wytworzony sok, zakręcamy i zagotowujemy.

Ogórki jak na mizerię

Tak przygotowane w słoiku ogórki można jeść jako samodzielną sałatkę do obiadu lub traktować jak podstawę do przygotowania innej sałatki zimą (np. mizerii).

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,
  • sól.

Ogórki kroimy w plasterki, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Gotujemy zalewę z octu, wody i soli. Dopiero ostudzoną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy i gotujemy jak powyżej. Ogórki można posypać majerankiem, będą ładniej wyglądały w słoiczku, ale nie będą się nadawały do przyrządzenia z nich mizerii.

Zobacz także: Kompoty owocowe wekowane - praktyczne porady

Ogórki konserwowe

To chyba najbardziej popularny sposób przygotowywania przetworów z tych warzyw. Oto mój sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,

zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • szklanka octu,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • kawałek chrzanu.

Dla wzbogacenia koloru można dodać marchewkę pokrojoną w krążki.

Zalewę zagotowujemy i wystudzoną przelewamy do napełnionych ogórkami słoików. Zakręcone przetwory gotujemy w garnku - w taki sam sposób jak wyżej.

Życzę owocnego zaprawiania!

Zobacz także: Najlepszy przepis na pikle z ogórków!

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (6)
KOMENTARZE (6)
~mnikj/rok temu
ja kupuję kiszone ogórki z www.slonecznepole.com.pl i dla mnie są pyszne ;) oczywiście w wolnej chwili robię sama, ale wiadomo także, że teraz z czasem kiepsko.
~gość/2 lata temu
polecam
~gość/2 lata temu
Oj pani pewnie zapomiala,nie czepiajcie sie.
POKAŻ KOMENTARZE (6)